Energiebesparing in kerkgebouwen

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE / BENNEKOM - Het Edese kerkelijk platform voor energiebesparing wil kerken en moskeeën in Ede stimuleren om energie te besparen. Het platform gaat met eigen vrijwilligers van verschillende Edese kerken de instellingen benaderen. Het platform heeft de gemeente Ede verzocht om het initiatief te ondersteunen.

De gemeente wil bij het klimaatbeleid samenwerken met groepen uit de Edese samenleving. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten de subsidie voor meetapparatuur te verlenen.

Het platform zal binnenkort alle beheerders van kerkgebouwen aanschrijven, met het verzoek om mee te doen aan het energiebesparingproject. Ede telt ongeveer 45 kerkgebouwen. Het platform hoopt dat minimaal 50% van de kerken aan de actie meedoet. De ervaring leert dat besparingen tot 40% mogelijk zijn, zowel door technische maatregelen als door gedragsverandering.

Brinkstraatkerk

Het meeste werk wordt gedaan door de vrijwilligers van het platform. De inspanningen van de gebouwbeheerders blijven beperkt. Het platform zal alle deelnemende gebouwbeheerders gratis een schriftelijk advies verstrekken met aanbevelingen om tot energiebesparing te komen. Energiebesparing blijkt vaak al mogelijk via simpele, weinig geld kostende maatregelen, zoals een betere inregeling van de CV-installatie.

Het Edese kerkelijk platform heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan bij circa 35 kerkgebouwen in heel Nederland. In de Brinkstraatkerk in Bennekom is al daadwerkelijk energiebesparing gerealiseerd dankzij de adviezen van het platform. Dit levert naast een kostenbesparing ook vermindering van de CO2-uitstoot op.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie