Cultura opent het seizoen ‘aan tafel’

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De seizoensopening van Cultura heeft het thema ‘aan tafel’. Iets wat ook het thema is van de Kinderboekenweek ‘eten en snoepen in kinderboeken’. ,,We hebben één grote expositie in het Atrium en vier uitloopexposities. Die exposities worden in samenspraak met Ine Boeijen georganiseerd. De expositie in Cultura wordt donderdag 1 oktober rond etenstijd geopend,” vertelt Trijn Romein van het Edese kunstcentrum.

door Jan de Boer

Cultura heeft de Edese kunstenares Ine Boeijen gevraagd de expositie te organiseren. Daarvoor ontwierp zij een tafel van zes bij twee meter. In de beelden van Boeijen komt sowieso vaak een tafel voor. Elf Gelderse kunstenaars tonen tijdens de expositie een kunstwerk. Het niveau is on-Edes geworden, vindt het duo. Over de deelname aan de expositie van aansprekende kunstenaars als Merijn Bolink, Erik Buijs en Maria Roosen zijn Romein en Boeijen danig in hun sas.

De expositie is volgens Romein ook leuk voor kinderen om te kunnen kijken. ,,De tafel moet je zien vanuit het perspectief van een zevenjarige.” Aan de kunstenaars kwam men via het netwerk van Ine Boeijen. ,,En deels via het Centrum voor Beeldende Kunst in Gelderland. Juist het gastvrije van kunstenaars van buiten wilden we benadrukken. Er waren honderd aanmeldingen. Daaruit hebben wij een selectie gemaakt. “

Op die grote tafel komen elf grote borden te staan, waarop de kunstenaars hun werken gaan exposeren. Het kunstwerk heeft ook met eten te maken. ,,De beelden zijn driedimensionaal. Het kunstwerk staat op het bord. De tafel is gedekt, eigenlijk is het kunstwerk het gerecht wat je eet. Met een servet er bij. Er is één kunstenaar, Adri Verhoeven, die er een mes en vork bij wil leggen. Hij exposeert een geweldige granieten bol."

Scholenwerk

In de bibliotheekfilialen staan kleinere tafels. Daar komen ook borden met kunstwerkjes te staan. ,,Die kunstwerken zijn gemaakt op scholen. Bij ieder filiaal hebben we groepen zeven of acht van scholen gevraagd om mee te doen.” In Lunteren is het de CNS-school De Triangel, in Bennekom de Wilhelminaschool, in Stadspoort Pantharei en voor Cultura de overburen of te wel de Cavaljéschool. Boeijen is of gaat nog met alle scholen aan het werk.

De kinderen waren enthousiast. ,,Het waren leuke kinderen, echt goede groepen,” stelt ze. ,,Ieder kind maakte een eigen kunstwerk, een eigen gerechtje.” Wat de kinderen maken, is geïnspireerd op het grote kunstwerk ‘Jardin d’Émail’ van Jean Dubuffet in de grote beeldentuin van Kröller-Müller Museum. ,,Die man maakte een lachschap van wit met zwarte lijnen, die contouren benadrukken. “

Aan de leerlingen was gevraagd een kunstwerk in zwart-wit te maken. ,,Tezamen vormen al die individuele kunstwerkjes een landschap op de tafel,” aldus Boeijen. Tien procent van de kinderen kende het kunstwerk van Dubuffet niet. Alle kunstwerken worden in optocht naar de bibliotheekfilialen gebracht.

Foto: Leerlingen van De Triangel brengen hun werk naar de bibliotheek.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie