Jan Pijkeren slaat toe bij De Cirkel

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De derde speelronde bij De Cirkel werd een juweeltje. De vlam sloeg letterlijk en figuurlijk in de pan. De toptien ontmoette elkaar. Na het optrekken van de kruitdampen bleek dat Jan Pijkeren (1993) de koppositie heeft veroverd. Afgelopen seizoen was Jan er soms dichtbij. Maar steeds was het net niet. Pijkeren (234) wordt gevolgd door Tom Pronk ( 219,50) en Ben Zee (198,50). Regerend kampioen Carel de Vries is (tijdelijk?) naar een vierde plaats verwezen. Pijkeren dankte zijn koppositie aan een uitstekende overwinning op Jef van Swieten. Tom Pronk schudde Peter van der Wijngaart van zich af, terwijl Ben Zee weinig moeite had met Eip Janssen. De Vries en Bakker deelden de punten.

Maar niet alleen in de top werden mooie partijen gespeeld. In de slipstream van de huidige toptien speelden de jeugdtalenten Benjamin ten Holte en Thomas Slijper een spectaculaire partij die het naspelen waard is. De wellicht mooiste en ook één van de langste partijen was die tussen Anton Spronk en Sebo Nienhuis. De laatste wist te winnen

Koppositie

Jan Pijkeren, een liefhebber van het 'open siciliaans', ging er tegen Jef van Swieten eens goed voor zitten. De laatste, bekend om zijn creatieve spel, wist de stelling lang gesloten te houden. Van Swieten: ,,Beide spelers hadden kansen. Maar in de overgang middenspel naar eindspel forceerde Jan (Pijkeren, red.) een loperruil. Die pakte voor mij niet goed uit." Pijkeren maakte, onder grote belangstelling, de partij netje af. Hoewel het eerste gewin vaak kattengespin is, moet Pijkeren als een geduchte titelkandidaat worden beschouwd.

Dat geldt ook voor de ontketende Tom Pronk. Zijn derde zege op rij. Deze keer was Peter van der Wijngaart het slachtoffer. Beide spelers openden voorzichtig. Men kent elkaar door en door. Een dame ruil pakte voor Pronk gunstig uit. Van der Wijngaart bleef met een dubbelpion evenals een open a-lijn opgescheept. Dat laatste gaf de doorslag. ,,Deze open a-lijn, gevolgd door een kleine onnauwkeurigheid van Peter, betekende dat ik zijn stelling binnen kon komen", aldus Tom Pronk. Hoewel zijn opponent nog wat tegen stribbelde werd het volle pond geïncasseerd.

Dat lukt Carel de Vries deze ronde niet. Maar zijn tegenstander was ook niet de eerste de beste. Martijn Bakker, ook al zo'n jong talent (20), is niet voor de poes. In 'Scandinavische' opening vermeden beide spelers al te grote risico's. De remise uitslag onder het mom beter een half ei dan een lege dop was dus logisch. Benjamin ten Holte opende al na een zestal zetten zijn Koningsstelling. Dat is tegen Thomas Slijper niet altijd verstandig. De laatste zette een paard en een loper in de aanvalslinie. Ten Holte poogde de loper in te sluiten maar kreeg het lid op de neus. Slijper sleepte een matdreiging uit de zetten wisseling. Dit was Benjamin teveel die terecht vroegtijdig de strijd staakte.

Thriller

Wat de mooiste partij van de avond is is altijd subjectief en omstreden. Maar een feit was dat de ook bij de collega vereniging ESV spelende Cirkelaars Anton Spronk en Sebo Nienhuis daarvoor in aanmerking kwamen. Beide schakers die van haver tot gort kennen kozen niet voor een salonremise. Integendeel het bord kwam in vuur en vlam te staan. De 'thriller' werd een schouwspel zonder weerga. Nienhuis leek met zijn aanvalsplan de beste kansen te hebben. Maar Spronk weerstond de druk en nam (tijdelijk) het initiatief over. Nadat Sebo de problemen had gepareerd, ontstaan een spannend eindspel. Elk foutje kon voor een speler fataal zijn. Nijpend probleem was wel dat Spronk een beperkte bedenktijd (zeven minuten) overhield, terwijl Nienhuis nog over ruim een half uur beschikte. In zijn snelschaakfase bood Spronk tegen beter weten in remise aan. Nienhuis keek bedenkelijk, maar speelde door. Terecht zo bleek achteraf, want hij had de winnende stelling goed doorgerekend. Nienhuis: ,,En toch ben ik ontevreden over deze zege. Ik maakte het mezelf veel te moeilijk." Daarmee aangevende dat winst leuk is, maar goed spel niet uit het oog wordt verloren.

Jongsten

Ook de allerjongsten onder de schakende senioren: Lucas de Vries (1997), Milko van Golberdinge (1997) en Rutger Degenhart (1995) stonden hun mannetje. Lucas wist een remise uit het vuur te slepen tegen Johan Ziegler. Dat zelfde lukt Milko tegen Louis van der Vos. Willem van Esch moest ervaren dat Rutger 'supersnel' speelde. ,,Ik ging in zijn hoge tempo mee. Dat ligt me niet. Maak dan wat foutjes waarvan Rutger sterk profiteerde." Dat hoorde Rutger allang niet meer. Met de winst op zak spoedde hij huiswaarts.

Waar de jeugd sterk speelde deden de 'oudjes' elkaar geen pijn. Jan Banga en Joop de Feijter bekampten elkaar wel. ,,Het werd remise maar wel een mooie partij", glunderde de tweeëntachtig jarige Banga. De slechts 75-jarige Joop de Feijter kon zich wel in deze woorden vinden. Schakers die niet zozeer meer om de punten spelen maar wel met hart en ziel de schaaksport aanhangen.

Overige uitslagen

De partijen tussen Smit - Van den Berk, Van der Niet - Teunissen en Aalbers - Kingma eindigden in 1-0. Numan - Bomhof en Blokpoel - Di Pietro beide 0-1. Remise speelden: Van de Weteringh - Bottema, Hartsuiker - Eshuis en Bootsman - Verduyn.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Foto: Jan Pijkeren (links) na winst op Jef van Swieten koploper.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie