Amazone Nienke van Roekel nèt geen Europese medaille 'eventing'

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Nienke van Roekel uit Ede is tijdens de Europese kampioenschappen 'eventing' in het Belgische Waregem in haar categorie bij de beste vijf geëindigd. Van Roekel werd met Parcival vijfde bij de junioren tot en met achttien jaar en greep zo net naast een medialle.

,,Ik ben super tevreden. Maar als je er zo dicht bij bent, wil je graag een medaille winnen'', gaf de amazone toe. ,,Parcival liep een goede wedstrijd. We hadden met mijn instructrice Nicole Werner hard gewerkt aan dressuur. En alles dat we geoefend hadden kwam er nu uit. Het was mijn beste proef van het jaar, mooi dat dat hier gebeurde. De cross was mooi, maar de heuvels vroegen wel een goede conditie. Parcival bleef tot het einde toe aantrekken. Hij pakte echt goed aan. Het springparcours stond niet heel moeilijk. Maar het moest nog wel gebeuren. Het ging gelukkig goed.''

Dressuur

Vijf Nederlandse junioren en een young rider namen in Waregem (dressuur en springen) en Anzegem (cross country) deel aan de Europese kampioenschappen eventing. De junioren begonnen goed aan de wedstrijd.

Na de dressuur stond het team op de vierde plaats onder aanvoering van Nienke van Roekel, die op de individuele zevende plek stond. Maar tijdens de cross, een lange wedstrijd op 1*-niveau, konden de jonge amazones en ruiter dat niet vasthouden. Het parcours was pittig, niet zozeer vanwege de moeilijkheidsgraad van de hindernissen, wel door het heuvelachtige terrein. De parcoursontwerper had goed gebruik gemaakt van de hoogteverschillen.

Peter van Kemenade (17) liep met Urbana, die hij pas enkele maanden onder het zadel heeft, twee weigeringen op. Net als de individuele deelneemster Henrieke Boonzaaijer. Ze kwam moeilijk op gang met Viper, omdat de passant van de teugel klem zat in de martingaal. Na twee weigeringen op hindernis vijf, een dikke boom voor een afdaling, loodste de zestienjarige amazone de donkerbruine ruin goed naar de finish. Nienke van Roekel (17) met Parcival, Pien Ullings (15) met De Roosbergs Unforgettable en Stephanie Reitsma (18) met Ivory Count legden de cross zonder problemen en binnen de tijd af. Daarmee stond het oranjeteam na twee onderdelen zesde. Van Roekel klom op naar de vijfde plaats.

Eer hoog

Het heuvelachtige terrein en de lange cross, bijna acht minuten, eisten hun tol. Vier van de 71 paarden werden niet meer voorgebracht tijdens de veterinaire keuring, vier paarden werden niet geaccepteerd voor het springen. Onder wie Ivory Count van Reitsma. Daarmee vielen ook de Nederlandse kansen op een hogere klassering in duigen. Het team finishte als tiende van dertien deelnemende landen.

Van Roekel hield de eer hoog. In een zeer spannende eindstrijd sprong de regerend nationale juniorenkampioene met haar Karandasj-nakomeling foutloos tijdens het afsluitende springparcours. Maar de concurrentie was sterk en Van Roekel (17) bleef staan op de vijfde plaats.

Het goud en zilver gingen naar Duitsland, dat ook de landentitel won.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie