Sapfabriek genomineerd voor L-Factor

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De Sapfabriek van het vmbo Het Streek in samenwerking met ROC A12 in Ede behoort tot de genomineerde projecten voor de zogenoemde L-Factor prijs.

In 2009 bestaat de Onderwijsraad 90 jaar. Om dit te vieren organiseert de raad in het jubileumjaar een aantal activiteiten. Een van de lustrumactiviteiten is de L-Factor. De Onderwijsraad is hiervoor actief op zoek gegaan naar scholieren en studenten die de‘L-Factor’ hebben: het talent om andere leerlingen op een bijzondere manier te laten profiteren van hun specifieke kennis of vaardigheden.

Met de L-Factor-projecten laat de Onderwijsraad zien dat er naast de bestaande, formele onderwijsvormen nog allerlei andere manieren zijn om kennis en vaardigheden uit te dragen en te delen. Aan het project is een prijs verbonden. De uitnodiging aan onderwijsinstellingen, scholieren en studenten om projecten in te sturen én de eigen inventarisatie van de raad hebben geleid tot een lijst van 183 projecten waarin lesnemers de rol van lesgever op zich nemen. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van televisiepresentatrice Hadassah de Boer, heeft alle inzendingen beoordeeld en vandaag zeven projecten genomineerd.

De jury stelt met veel plezier vast dat er heel veel gebeurt op het gebied van peer-to-peer education, mentoring en kennis- en vaardigheidsoverdracht door leerlingen. De zeven nominaties weerspiegelen de rijkdom aan nieuwe onderwijsvormen en –initiatieven. Een uitgebreider juryrapport, met een motivatie per genomineerd project, wordt als aparte bijlage bij dit bericht verzonden.

De bedenkers/uitvoerders van de genomineerde projecten krijgen de opdracht een presentatie van hun project voor te bereiden. Op 9 en 10 november maakt de jury een tour langs de genomineerden om deze presentaties te bekijken. Hierbij is een filmploeg aanwezig die over de genomineerde projecten een film maakt. De film gaat in première op de feestelijke prijsuitreiking op woensdag 25 november in het Centraal Museum in Utrecht.

Aan de hand van de presentaties op 9 en 10 november bepaalt de jury wie de prijs gewonnen heeft. Het winnende project wordt beloond met een bedrag van 10.000 euro. Naast de hoofdprijs wordt nog een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan het initiatief met het ‘grootste potentieel’.

De jury staat onder voorzitterschap van televisiepresentatrice Hadassah de Boer en bestaat verder uit Jean Pierre de Bont (Leraar van het Jaar 2008, voortgezet onderwijs), Geert ten Dam (vice-voorzitter Onderwijsraad), Martijn Lakemeier (scholier en hoofdrolspeler Oorlogswinter) en Laura Maasry (student Bouwkunde TU Delft). Jurysecretaris is Roderick Hageman (Verstegen & Stigter culturele projecten).

www.onderwijsraad.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie