Maatschappijbreuk door The Beatles

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

Leltz heeft naast veel muziek heel veel muziekboeken, waarin hij alle informatie kan opzoeken. ,,Ik vind het mooi een catalogus te hebben van alle nummers, die in de jaren zestig zijn uitgebracht. Ook is de samenstelling van die groepen interessant. In het boek staan alleen maar groepen die ooit een plaat uitbrachten. Iemand moet daar toch een dagtaak aan hebben gehad. Hoe weet je dat allemaal?” De meer ritmische muziek kwam voor Leltz met The Beatles. ,,De groep sprak mij eigenlijk niet zo aan, wel dat de jonge mensen het heft in handen namen. In 1968 had je natuurlijk het studentenoproer. Toen zag je helemaal dat de oudere generatie overtroffen werd door de jongeren.”

EDE - Eric Leltz is een groot liefhebber. Hij heeft op zolder 17.000 singles liggen. En ook duizenden langspeelplaten. ,,De jaren zestig zijn voor mij een maatschappijbreuk van voor The Beatles en na The Beatles. Daarvoor had je de oudere componisten die de muziek maakten en vanaf dat moment gingen de jongeren hun eigen muziek maken. Er zijn twee componisten die ik zeer hoog waardeer, maar die komen uit de oude tijd. Dat zijn Cole Porter uit de jaren dertig en Burt Bacharach, die in de jaren vijftig, zestig zijn triomfen had. door Jan de Boer

De jongeren waren in die tijd bezig om eens in de twee, drie maanden een nieuwe hit te maken, aldus Leltz. ,,Ze waren zich niet bewust van het feit dat zij met een cultuurstart bezig waren. Die muziek wordt later na veertig jaar nog steeds gehoord. Nog altijd kunnen de oudjes met die muziek hun boterham verdienen. Dat heeft ook met de techniek te maken. Eerst waren de platen op vinyl, daarna kwam de Cd. De oudere generatie die meegegroeid is met muziek en het kan betalen, heeft een cd-speler. Het zelfde product, wat heel weinig investeringskosten heeft, levert heel veel op.”

Dat zie je momenteel ook met de heruitgebrachte geremasterde cd’s van The Beatles. ,,Je moet wel een hele goede installatie hebben, wil je het verschil horen. Een paar dagen geleden hoorde ik Penny Lane van The Beatles. Toen dacht ik ‘daar moet je eigenlijk van afblijven’.” In de jaren zestig was de nu 55-jarige Leltz vooral bezig met Engelse groepen. ,,Dan moet je denken aan groepen als The Kinks, Small Faces en The Move. Die behoorden tot mijn favorieten. In Nederland vond ik The Motions heel erg goed. The Sandy Coast had ook een paar mooie nummers.”

Later ontdekte de Edenaar waar al die groepen de ‘mosterd’ vandaan haalden. ,,Die is afkomstig van Amerikaanse groepen als The Association, The Box Tops en Lovin’ Spoonful. Door Radio Veronica en Radio Noordzee werd de Engelse muziek populairder. Dat waren kopieën van de Engelse popstations, die verplicht waren een bepaald percentage Engelse muziek te draaien. Daarom kreeg je veel meer muziek van Engelse dan van Amerikaanse groepen te horen.”

Nog steeds koopt Eric Leltz singles. ,,Ik heb van alles. Als je een halve dag Engels- of Duitstalige muziek wilt hebben, kan dat. Ik heb heel veel van groepen uit de jaren zestig. Al die muziek is een tijdsbeeld.” Van de protestzangers is de Nederlandse zanger Armand een favoriet Leltz. ,,Boudewijn de Groot vind ik wat te zoetig. Armand staat voor mij dichter bij Bob Dylan. En Boudewijn de Groot bij de Engelse protestzanger Donovan. Een lief protest, ook goed, niet verkeerd. Bob Dylan was toen wat rauwer.”

Een favoriet nummer van Eric Leltz is ‘God only knows’ van The Beach Boys. ,,Van The Walker Brothers is ‘The sun ain’t gonna shine anymore’. Dat was overigens een B-kantje van The Four Seasons. Het nummer ‘Can’t take my eyes off you’, een hit van Andy Williams, vind ik ook heel mooi. De muziek houd ik nog steeds bij, maar niet meer zo fanatiek als vroeger. Van de muziek van de jaren zestig en zeventig ken ik precies de connecties, zoals de relatie tussen the Sweet, Smokie en Suzi Quatro. Steeds met de zelfde twee componisten Nicky Chinn en Michael Chapman op de achtergrond. Dat vind ik ook mooi vanuit een marketing oogpunt. Zij hadden een idee en zochten de mensen er bij. “

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie