Protest tegen ,,schadelijke'' medicijnen bij ADHD

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM) heeft vrijdag een informatieve demonstratie gehouden in het centrum van Ede. Zo werden voorbijgangers geïnformeerd over het project van Welstede om peuters te onderzoeken op probleemgedrag zoals ADHD. Het NCRM zegt misstanden binnen de psychiatrie aan de kaak te stellen en is opgericht vanuit de Scientology Church.

Ook heeft zij een brief aangeboden aan de wethouder van Ede die het project subsidieert. Zo wil de organisatie dat er voorzorgsmaatregelen worden getroffen ,,ter voorkoming dat het kind de schadelijke bijwerkingen van ADHD medicatie moet ondervinden.'' Het NCRM zegt al jaren dat indien dit soort projecten plaats vinden dit grote gevolgen zou hebben voor de toekomst van het kind.

Het NCRM zegt te vernemen dat via scholen ouders worden doorverwezen naar instellingen waarin psychiatrische hulp wordt aangeboden als er 'zogenaamd' ADHD wordt geconstateerd. Het kind krijgt hier psychiatrische medicatie zoals Ritalin; Concerta; Strattera, ,,waarvan bekend is dat de werkingen enorm schadelijk zijn''. Een woordvoerder noemt gevolgen als groeistoornissen; aanzet tot agressie; geweld; zelfmoord; psychiatrische stoornissen; hartstilstand; herseninfarct; stagnatie van groei en ten slotte kanker. Het NCRM verwijst daarbij naar wetenschappelijk publicatie. en wil zo duidelijk maken dat er andere mogelijkheden zijn om niet bloot te staan aan ,,deze verwoestende werking van psychiatrische medicatie.''

Ouders

,,Het is zelfs nu al zovér dat als ouders niet meewerken aan het toedienen van ADHD medicatie dat zij bedreigd worden door de Jeugdzorg om ontheven te worden uit de ouderlijke macht. Het NCRM krijgt deze klachten van ouders die dapper zijn om dit aan ons kenbaar te maken ondanks hun grote angst. Dat Welstede ook samenwerkt met de Jeugdzorg en instellingen die medicatie kunnen voorschrijven is voor ons reden geweest om in Ede te gaan staan'', aldus Steentjes, woordvoerder van het NCRM.

,,Het is jammer dat Welstede niet op voorhand het rapport/pilot 'Kijken en doen' met ons wil delen en dat zij onze (alternatieve) informatie niet wil hebben. Welstede doet zich voorkomen dat er niets aan de hand is en rechtvaardigt dat met de uitspraak dat-het-nog-niet-zovér- is. Het NCRM weet dat de subsidie wordt verleend om het project te starten. Inderdaad, Welstede zelf schrijft geen psychiatrische medicatie voor, dat laten ze doen door de instanties waarmee ze samenwerken'', zegt de verbolgen woordvoerder.

,,Eens te meer treurig omdat Welstede vrijdag in een radio-interview onze angst bevestigde toen de interviewer vroeg dat het NCRM bang is voor doorverwijzing naar een arts. Welstede kondigde aan: 'dat kan natuurlijk altijd nog'. We zullen nog eenmaal Welstede benaderen om ons standpunt duidelijk te maken. Indien Welstede werkelijk kan garanderen dat zij verantwoordelijkheid neemt om peuters niet in het circuit te brengen van psychiatrische medicatie dan is er een slag gewonnen. We zijn blij dat door middel van onze demonstratie mensen hebben kunnen bereiken die dankbaar onze informatie ter harte hebben genomen'', aldus Steentjes.

foto:

Vrijdag werd er in het centrum 'waarschuwend' geprotesteerd door leden van een comité dat opgericht is vanuit de Scientology Church.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie