CDA wil dat gemeenteraad beter luistert naar inspraak burgers

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

Bij de plannen van de Ernst Casimierlaan stond de maquette er al bij. ,,De mensen dachten: ben ik nu koper of kan ik hier nog wat inbreng hebben”, herinnert Komdeur zich. De projectontwikkelaar ging daar laten met de bezwaarmakers in gesprek. ,,En hij is het proces met de buurt opnieuw gaan doen. Dat er woningen moesten komen, was daarbij een uitgangspunt. Uiteindelijk is men zonder bezwaren gekomen tot wat er nu staat.”

EDE - Op de fractie Van Os na ging de Edese gemeenteraad kortgeleden akkoord met de motie ‘burgerparticipatie bij gemeentelijke plannen’ van de CDA’er Bert Komdeur. Voor hem was al weer heel wat jaren geleden een slecht voorbeeld: de inspraak bij de bouwplannen aan de Ernst Casimierlaan. Veel lijkt Ede niet te hebben geleerd als je ziet hoe de planontwikkeling voor een plan aan de Kazernelaan van het Leger des Heils is verlopen.

door Jan de Boer

Het onderwerp dat er niet geluisterd wordt, is breder dan al de inspraak bij de ruimtelijke plannen. ,,Ook bij verkeersbesluiten of zaken, die voor de burgers spelen of beleidsplannen. We doen wel steeds meer dat we als organisatie vanaf het begin met de burgers communiceren. Het is nog lang niet in onze bestuurstijl en in onze ambtelijke organisatie verankerd en doorgedrongen. Dat merk je gewoon. De ene keer gaat het goed en de andere keer vliegen we de bocht uit.”

Burgerparticipatie moet volgens Bert Komdeur structureel doorgevoerd worden. ,,Het moet in de genen gaan zitten van onze handelswijze. Dat gaat niet vanzelf, daar heb je een structuur voor nodig. De verandering van inspraakverordening, die in de raad aan de orde kwam, was voor mij aanleiding om te zeggen ‘zullen we eens nadenken over de inspraak’. Dan heb ik het over de grotere plannen.”

Aan het begin moeten de randvoorwaarden en spelregels bekend zijn. ,,Ook waar we nog het spel kunnen spelen met de inwoners. Er is veel inspraak, het gaat mij om de momenten waar mensen zich voor het blok gezet voelen. Zij worden pas bij de plannen betrokken, terwijl die eigenlijk al zo lang zijn voorbereid en er niets meer veranderd kan worden. Voordat je ergens aan begint, moet je eerst uitzetten hoe iets ligt.”

De tijd van ‘we weerleggen het wel even’ is voorbij”, vindt Komdeur. ,,De mensen zijn mondig en hebben soms meer kennis. Dat vergt van ons ook krachtige burgers, bestuurders en ambtenaren. Over en weer mogen zij weerwoord geven. Als het debat niet wil vlotten, moet je wel kunnen zeggen, dat we doorgaan. Het moet geen extra circuit worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie