Nieuwe Nederlander echt ingeburgerd

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

,,De eerste les op het Pantarijn ging over Hitler en de Tweede Wereldoorlog. De leraar vroeg wat ik ervan vond. Ik begreep nog weinig van het Nederlands en gaf een heel verkeerd antwoord. Wat voelde ik me opgelaten”, vertelt Sayed Siawash Chawosh (22). Vorige week is Siawash in Utrecht afgestudeerd als bouwkundige en het is dus goed gekomen met de Nederlandse taal.

EDE - In deze serie stellen nieuwe Nederlanders zich voor. Mensen met een bijzonder levensverhaal, die in Nederland mogen blijven wonen.

Hij vluchtte in 1996 met zijn ouders, broer en zusje uit Kabul, omdat zijn vader redacteur was van een bekende krant. Toen ook daar de Taliban kwam, vluchtten ze naar Engeland met behulp van mensensmokkelaars. Alleen ‘s nachts reizen in donkere vrachtauto’s, de hele nacht lopen en staan met honderd mensen in een warme locomotief.

Na bijna drie maanden stopte in 1999 hun vluchtreis in Nederland. Ze hadden nog nooit van dit land gehoord. ,,Ik was 12 jaar en herinner me nog goed wat we meemaakten. We wisten nooit waar we waren. Overdag zaten we in kleine kamertjes en reisden elke nacht verder. Ze konden ons niet naar Engeland brengen en lieten ons hier achter.”

De eerste dagen verbaasde Siawash zich dat Nederland zo groen was en over de grijze luchten. Er waren ook niet veel sterren. ,,Ik zag in het begin weinig verschil in de seizoenen, want in Kabul is het ‘s zomers 35 graden en ‘s winters ligt er sneeuw.” De eerste maanden in het opvangcentrum in Zwolle bleken zij niet de enige die vanwege gevaar voor eigen leven moesten vluchtten. ,,Als 12-jarige wist ik niet dat er nog meer vluchtelingen waren. Door hun verhalen voelde ik me verbonden.”

Na twee jaar kreeg het gezin Chawosh in Ede een flat. ,,In Ede ging ik naar de Internationale Schakelklas. Ik kreeg Nederlands, maar bijvoorbeeld geen wiskunde en natuurkunde. Een leraar uit Limburg heeft toen geregeld dat ik naar het Pantarijn kon. Dat was moeilijk in het begin, omdat iedereen zo snel praatte.”

Siawash heeft nu Nederlandse vrienden en houdt van friet. Fietsend doet hij een paar dagen per week consumentenonderzoek voor de Lidl en AH. Hij wil hier graag blijven wonen. Nu zijn studie afgerond is, wil hij een wereldreis maken, met onder meer een bezoek aan Afghanistan, maar wel met de terugkeer naar Nederland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie