Rhododendroncentrum De Valouwe is er ook voor particulieren

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

WEKEROM - Rhododendroncentrum De Valouwe levert, naast de groothandel, ook aan de particulier. Wie een bezoek brengt aan het centrum kijkt zijn ogen uit op het vier hectare groot gebied met rhododendrons in alle maten en kleuren en 150 soorten.

Met enige trots laat Johan Maassen, samen met Willem Sliemers de eigenaar, de bloemenpracht zien. Op landgoed De Valouwe begonnen beide in 1991 met hun onderneming. Naast de beide eigenaren werkt er inmiddels een drietal medewerkers in vaste dienst.

Veel geleerd

,,Toen we begonnen wisten we er nog niet zoveel van, maar in de loop van de jaren hebben we de nodige kennis opgedaan", aldus Johan. ,,Een rhododendron voelt zich het best thuis op een half schaduwrijke plek, er zijn echter ook soorten die men in de volle zon kan plaatsen."

Volgens Johan is het van belang dat men een rhododendron op de juiste plek en op de juiste wijze plaatst. ,,De zandgrond heeft veel turf nodig om de plant goed te laten groeien en om de juiste zuurgraad te krijgen waarin de plant zich het beste thuis voelt. Niet verwonderlijk is het dat bosgrond uitermate geschikt is voor een rhododendron. In een bos ligt een dikke humuslaag."

Druppelslag

,,Belangrijk is het ook dat men de planten zo min mogelijk van boven sproeit, een druppelslag is de ideale oplossing", raadt Maassen aan. ,,Sproeit men van bovenaf, dan loopt men het risico dat er schimmel ontstaat in de plant. Deze ziekte noemt men phytophtora, een ziekte die ook voorkomt in aardappels. Belangrijk is dan ook de plant een plek te geven waar de zon toegang heeft. Dan is de schimmel binnen 24 uur verdwenen. Beregenen bevordert de schimmel en is dus uit den boze", weet de kenner.

Grondstructuur

,,Heeft men interesse in de aanplant van rhododendrons, dan geven wij graag een gedegen advies hoe men dit moet aanpakken. Belangrijk is namelijk de grondstructuur en de standplaats. Onder een beukenboom is er te weinig licht en gaat het blad snel verloren. In principe is een boom geen probleem, als deze maar hoog genoeg is opgesnoeid zodat er voldoende licht bij de rhododendron kan komen. De plant mag in principe ook geen zon op de wortels die breeduit groeien. Schoffelen is eveneens uit den boze omdat men de hoog gelegen wortels kan beschadigen."

Volgens Johan Maassen is het verstandig één keer per vier jaar turf toe te voegen op de wortels. ,,Door de toevoeging blijft de plant in een goede conditie en het is bovendien goed tegen het uitdrogen van de plant. Daarnaast ontstaat de juiste zuurgraad zodat de plant voldoende mineralen uit de bodem kan trekken."

Te donker

Bloeit de plant niet, dan komt dat in de meeste gevallen omdat hij op een te donkere plek staat. ,,Heeft men een probleem, dan kan men ons een foto mailen van het probleem. Men krijgt van ons dan een deskundig advies voor een oplossing", besluit de enthousiaste ondernemer.

Rhododendroncentrum De Valouwe

Roekelseweg 17b Wekerom

Tel. 0318-616633

Email: Info@valouwe.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie