Celstraf boven hoofd van chanteur

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Een 32-jarige Edenaar, die in maart en april vijf dreigbrieven stuurde om zijn slachtoffers geld afhandig te maken, hangt een celstraf van twintig maanden boven het hoofd, waarvan zes voorwaardelijk. Zo hoorde hij tegen zich eisen bij de rechtbank in Arnhem. Het openbaar ministerie vroeg in juli al dezelfde straf. Maar de zaak werd heropend, omdat de advocaat claimde dat de Edenaar door de politie was uitgelokt.

De man werd in de nacht van 3 april in de buurt van de rode bioscoop gearresteerd, net nadat hij een tas met geld van een politie-informant had aangenomen. Volgens zijn advocaat had de Edenaar de dreigbrieven wel gestuurd, maar was het niet zijn bedoeling om daadwerkelijk geld te innen. Dat dat uiteindelijk wel gebeurde kwam door inmenging van de politie, zo betoogde de raadsvrouw. Zij pleitte voor vrijspraak wegens onrechtmatig verkregen bewijs.

De 32-jarige schreef vijf Edenaren aan, waaronder enkele bejaarden. Uit naam van ‘De Organisatie’ sommeerde hij hen bedragen variërend van 20.000 tot 100.000 euro over te dragen. Ze moesten een mobiel nummer bellen voor instructies. Een van de slachtoffers deed dat, waarna geen verdere actie volgde. Nadat er drie aangiften waren gedaan heeft de politie het nummer ook gebeld, waaruit de overdracht bij de bioscoop volgde. De impact van de brieven was groot. Sommige slachtoffers durfden niet in hun huis te blijven en kregen persoonlijke beveiliging.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. (APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie