'Veluwse Poort' nieuwe naam voor Ede-Oost

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De wijk Ede-Oost gaat in het vervolg als 'Veluwse Poort' door het leven. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de naam die gebruikt moet worden om de nieuwbouw rondom de kazernegebouwen en het stationsgebied te ‘verkopen’. Maar of de naam geschikt is om Ede goed op de kaart te zetten, daarover bestaat bij projectdirecteur Wiebe van der Vlugt geen enkele twijfel: ,,De naam spreekt erg aan en is zover wij het na konden gaan nog niet eerder gebruikt.''

De ‘Veluwse Poort’ moet Ede status en internationale allure geven door middel van de monumentale gebouwen op de kazerneterreinen en architectuur in het stationsgebied. Naar schatting zal de economische recessie waarschijnlijk geen effect hebben op het behouden van de monumenten op het kazerneterrein. Ede krijgt de kazernegrond op 1 januari 2011 in eigendom. Vanaf die tijd gaat het Edese renteklokje lopen. Er zal alles uit de kast gehaald moeten worden om tijdig met de woningbouw te kunnen beginnen.

Toezicht

De laatste onderdelen van defensie zullen in de loop van 2010 van de kazerneterreinen vertrekken. Daarna is Ede helemaal verantwoordelijk voor het wel en wee op deze terreinen. Volgens wethouder Simon Van de Pol is er nu al een werkgroep bezig om te bekijken welke gebouwen wel en welke gebouwen niet kunnen blijven staan. Ook wordt er bekeken hoe dat allemaal tegen die tijd opgepakt moet worden. Op een opmerking over toezicht op de gebouwen op het kazerneterrein antwoordde Van de Pol dat toezicht op het kazerneterrein goed moet zijn. ,,De kazerneterreinen mogen niet net als het Enkaterrein een oefenterrein voor de brandweer worden.''

Door de ontwikkelingen op de kazerneterreinen krijgt Ede er tien procent bewoond grondgebied bij. De verwachting is dat het inwoneraantal van Ede ook met tien procent zal stijgen. Volgens projectmanager Marc Bonekamp, betekent deze toename ook dat er meer voorzieningen moeten komen.

Anti-kraak

Tijdelijk gebruik van de gebouwen op het kazerneterrein lijkt moeilijk te worden. De grond heeft de bestemming militaire doeleinden. Daar mag niet van afgeweken worden, zo zei Bonekamp. ,,Als we bijvoorbeeld tijdelijke oplossingen als anti-kraak of kunstenaarsprojecten willen toelaten, zal er een tijdelijk bestemmingsplan vastgesteld moeten worden. In het bestemmingsplan dat nu van kracht is, is dat niet mogelijk. Na het tijdelijke bestemmingsplan zal pas gekeken worden naar een vast bestemmingspla'', stelt Bonekamp. De gemeenteraad wil duidelijk weten wat zijn positie is gedurende de planontwikkeling.

In het planconcept van de Veluwse Poort staat dat woningbouw gericht zal worden op ouderen en hoger opgeleiden met kinderen, omdat bij deze groep de vraag naar woningen groot is. Op vragen uit de gemeenteraad antwoordde wethouder Simon van de Pol dat het principe van dertig procent voor de goedkopere woningbouw niet ter discussie staat. Ook blijft nog altijd onduidelijk of de gemeente Ede nu wel of niet subsidie krijgt van de rijksoverheid voor de aanleg van het spoorzonegebied.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie