Fusie sportorganisatie NISB in Bennekom met VSG

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM / OOSTERBEEK - Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) in Bennekom en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in Oosterbeek willen fuseren. Het doel is om in 2010 te fuseren en de 120 medewerkers van de twee organisaties op één nieuwe locatie in regio Ede te huisvesten.

De twee partijen zijn ervan overtuigd dat daardoor een sterke en krachtige organisatie ontstaat met alle expertise op het terrein van sport en bewegen voor overheden en andere partners. NISB en VSG (ook in Den Haag) hebben geconstateerd dat ze steeds meer overlap zien in hun wederzijdse activiteiten. In het licht van het Olympisch Plan 2028 hebben de raad van toezicht van NISB en het bestuur van VSG besloten dat de tijd rijp is om de krachten te bundelen en in gezamenlijkheid bij te dragen aan de Olympische ambities van Nederland.

NISB en VSG kunnen door een fusie hun kennis, beleid en dienstverlening samenbrengen en efficiënter werken. NISB kan dan gebruik maken van de directe toegang van VSG tot gemeenten om te zorgen dat projecten om het bewegen te stimuleren, nog beter passen bij wat er lokaal nodig is. VSG kan meewerken aan de ontwikkeling van deze projecten en meer inhoudelijk maatwerk bieden voor de gemeenten. Daarnaast verwachten de twee organisaties efficiënter te kunnen werken.

Het voornemen tot een fusie is 24 september goedgekeurd door de Raad van Toezicht van NISB en door het bestuur van VSG. In de komende maanden zullen de organisaties verder onderzoek doen om de fusie voor te bereiden. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar de leden van VSG; zij zullen onder andere betrokken worden via ledenraadpleging. In 2007 ketste een eerdere poging tot fusie af. Beide organisaties waren op dat moment vooral bezig met de eigen ontwikkeling en groei: de tijd bleek niet rijp, ondanks de toen al onderzochte voordelen voor samenwerking.

Olympisch vuur

Zowel directeur Clémence Ross van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen als directeur Paul Coppes van Vereniging Sport en Gemeenten hebben vertrouwen in de meerwaarde van een fusie. ,,Het Olympische vuur moet ook gaan branden in de wijken: iedereen is goud waard'', aldus de beide directeuren. ,,Dat betekent dat we nu samen moeten optrekken om Nederlandse gemeenten en andere partners te ondersteunen in hun streven naar een sportieve, actieve en gezonde samenleving.''

NISB is een stichting die zich sinds 1999 inzet voor gezondheid, participatie in de maatschappij en leefbaarheid van de samenleving door middel van sport en bewegen. Het is een landelijk kennis- en innovatiecentrum dat processen ontwikkelt en uitvoert om specifieke doelgroepen te stimuleren tot een actieve leefstijl. NISB doet dit onder meer via de campagne 30minutenbewegen, de BeweegKuur, Meedoen Jeugd door Sport en het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen. Internationaal verwerft NISB steeds meer aanzien door zijn methode om de campagne 30minutenbewegen en structurele beweegprogramma’s op alle niveaus te integreren.

Sinds een jaar heeft NISB ook een BV: NISB Consult. Op de locatie in Bennekom werken 100 professionals, met Clémence Ross als directeur. NISB viert het tienjarig bestaan op 5 november met een groot jubileumcongres in Ede. De portal www.nisb.nl

Gemeenten

VSG is een vereniging die zich inzet voor sport op lokaal niveau, waarbij de belangen van gemeenten centraal staan. VSG onderscheidt zich als belangenbehartiger, platform voor ontmoeting en kennisuitwisseling, kennismakelaar en vraagbaak voor leden en brancheorganisatie voor zwembaden. VSG doet dit onder meer door het ondersteunen en begeleiden van leden (ongeveer 70 procent van alle gemeenten) bij de voorbereiding, bepaling en uitvoering van sportbeleid. Momenteel verzorgt VSG de ondersteuning van de invoering van de Combinatiefuncties en het 10-puntenplan zwemvaardigheid. Vanuit de sport wordt gekeken hoe andere beleidsterreinen als onderwijs, recreatie, jeugd, gezondheid en dergelijke de sport kunnen versterken.

VSG Media & Events (SALC BV) organiseert in het kader van kennisoverdracht en informatie-uitwisseling jaarlijks een groot aantal activiteiten als congressen, kennisdagen en expertmeetings (vaak in samenwerking met de gemeenten). Via digitale nieuwsbrieven van VSG en het blad SportLokaal blijven professionals op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de sportsector. VSG, met twintig medewerkers, viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. Directeur is Paul Coppes. Het kantoor is gevestigd in Oosterbeek, met sinds kort een nevenvestiging in Den Haag.

NISB is het Nederlands kennis- en innovatie-instituut dat aanzet tot sport en bewegen om participatie, leefbaarheid en gezondheid te bevorderen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie