De Cirkel ziet derby winst in rook opgaan

2 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Voor de schaakclubs De Cirkel en ESV was het dé week van de waarheid. Traditioneel stond de derby - beter bekend als de massakamp - op het programma. Dat alweer voor de achtste keer. Een bevestiging van de goede samenwerking tussen de Edese schaakverenigingen. De Cirkel trad deze keer als gastheer op voor het twee klassen hoger spelende ESV. Maar alvorens het startsein werd gegeven zette de thuisclub ESV speler Mart Pol in het zonnetje. Pol is de enige speler die alle edities heeft meegedaan. Maar ook bijzonder is dat de sympathieke Pol in alle zeven partijen nog geen punt had hoeven weggeven. Wedstrijdleider Eip Janssen mocht Mart namens De Cirkel een attentie aanbieden. Niet nadat hij had aangegeven te hoepen dat de massakamp tussen beide Edese schaakverenigingen nog een lang leven beschoren zal zijn. Hoewel De Cirkel op grond van haar rating 'licht' favoriet was loog de strijd op de achttien borden niet om. Met inzet, waarbij het sportieve aspect de boventoon voerde, werd om de club eer gestreden. Toeval of niet moest juist jubilaris Mart Pol als eerste zijn koning omleggen. Of het door de mooie woorden kwam of de lonkende fles wijn, maar Mart overzag een matdreiging en moest capituleren.

De Cirkel bouwde gestaag aan een voorsprong die gedurende de speelavond tot maximaal driepunten op liep. Maar de ESV toonde karakter. Waar De Cirkel de laatste jaren op de topborden meestal wat sterker was viel nu het kwartje de andere kant op. Rond de klok van 23.00 uur waren vijftien partijen beëindigd. De Cirkel leidde op dat moment met 9 - 6. De winst leek binnen handbereik. De champagneflessen werden besteld. Een te glorierijk gebaar. Als een zeepbel spatte de Cirkeldroom uiteen. In het 'uur van de waarheid' gingen de resterende drie top tien partijen. Het was uiteindelijk ESV speler Jos van Raan die door winst op Ben Zee het gelijke spel uit het vuur sleepte. Een mooi einde van een leuke schaakderby. Individuele uitslagen: Tom Pronk - Cor van Ingen remise, Carel de Vries - Martin Roseboom 0-1, Peter van der Wijngaart - Willem de Wilde 0-1, Rob Heynis - Hans Renken 0-1, Hans Thuijls - Wouter Havinga remise, Ben Zee - Jos van Raan 0-1, Dick Krijgsman - Harold Boom remise, Egbert Aalbers - Anton Spronk remise, Hans van de Weteringh - Sebo Nienhuis remise, Jan Pijkeren - Jan Hartsuiker 1-0, Albert Bootsman - Mart Pol 1-0, Anne Postma - Henk Renger 0-1, Jelle Bottema - Peter Jonker remise, Thomas Slijper - Roelof van der Meer 1-0, Benjamin tenHolte - Joeke van der Meulen 1-0, Cees Hoek - Jacob Bolderman remise, Be Eshuis - Arnold van der Berg remise en Tom Smit - Gerrit Bouw 1-0.

Interne competitie

Ook in de vierde speelronde van de interne competitie werden een aantal partijen gespeeld. Zo hield Milko van Golberdinge dé verrassing van het lopende seizoen Remy Mouthaan op remise. ,, Meneer Mouthaan stond beter. Zijn remise aanbod heb ik uiteraard zonder aarzelen aangenomen", zegt Milko. Ook Lucas de Vries smaakte het zoet der overwinning. Zijn eerste zege op Paul Numan geeft hoop voor de (nabije) toekomst. Die hoop op een zege zag Hans Pasveer helaas in rook opvliegen. Hij overspeelde Eip Janssen en had diverse malen de mogelijkheid de partij winnend te beëindigen. Helaas lukte dat niet. ,,Hans had de zege verdiend. Ik was in de opening te optimistisch. Stukverlies lag voor de hand maar Pasveer ruilde gelukkig verkeerd af. Later had hij met zijn pion naar e4 moeten gaan. Ik zou niet hebben geweten hoe dit tij te keren", stelde een opgeluchte Janssen vast.

Ranglijst

In de competitiestand veranderde bitter weinig. De meeste topspelers kwamen uit in de massakamp of waren afwezig. Koploper blijft Jan Pijkeren (256) op korte afstand gevolgd door Ben Zee, Tom Pronk en Carel de Vries. Grootste stijger was deze week Rutger Degenhart. Zijn winst op Bert Bakkenes betekende een stijging van tien plaatsen. Rutger bezet nu de 21e plek.

Overige uitslagen

De partijen Kingma - Bomhof, Bor - Van den Berk eindigden in 1-0. Banga - Van de Brink, Van Roekel - Blokpoel, Di Pietro - Van der Niet werden 0-1. Remise speelden: Verduyn - Teunissen en Van Sprundel - Van der Vos.

Deelname

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Foto: Albert Bootsman versloeg jubilaris Mart Pol.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie