In Memoriam: Cees Heikamp

6 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

In Zorgcentrum Breukelderhof in Bennekom is vorige week dinsdag Cees Heikamp overleden.

Het leven van Heikamp stond in het teken van zijn gezin, én voetbal. De geboren Veenendaler groeide op in de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog, in een gezin met acht kinderen. Eenvoud en noeste arbeid had hij hoog in het vaandel staan. Na onder meer een baan bij Sigarenfabriek Panter werkte Cees Heikamp zijn hele leven in de bouw.

Voetbal was zijn passie. Als speler begon hij bij fabrieksclub Matjan. Later stapte hij over naar zondagclub VV Veenendaal, dat op grondgebied van Rhenen speelde, omdat er destijds in Veenendaal op zondag niet gevoetbald mocht worden. Scoren, vooral met het hoofd, was zijn specialiteit. De midvoor maakte de overstap naar VV Ede. 1960 was een topjaar. Ede pakte bij Zuid-Arnhem de titel (1-2), en promoveerde naar de tweede klasse. Honderden Edenaren waren erbij, toen Heikamp in de kletsnatte Arnhemse klei beide treffers maakte. Deze generatie, met spelers als Cor Plate, Jan Alma, Huib Jacobs, Henny Baas, Wim Hölscher en Ton Lens, was de aanzet tot een zeer succesvolle periode van de voormalige club, die tot de landelijke amateurtop zou reiken. In het seizoen 1959/1960 scoorde de lange spits 28 maal. Heikamp speelde een proefwedstrijd bij Wageningen, maar clubliefde gaf de doorslag.

Als trainer boekte hij grote successen bij het Veense GVVV. Over een periode van vijf jaar, vierde het team drie kampioenschappen. Bij VV Ede werd hij jeugdtrainer, en werkte later zes jaar voor Blauw Geel'55. Cees Heikamp tekende nooit voor een jaartje. Hij gaf alles aan een club, en dat bleef niet beperkt tot voetbalzaken. Menig dug-out en clubgebouw werd gebouwd met vrijwillige hulp van Heikamp. Hij stond altijd vooraan wanneer de handen uit de mouwen gestoken moesten worden.

Cees Heikamp was verder onder meer trainer van Kulan, VV Barneveld, RVW, Merino's, Musketiers, Lunteren, FC van Ruler en SC Victoria'83.

Heikamp leed al enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer. Hij is 78 jaar geworden. Cees Heikamp is zaterdag in zijn woonplaats Ede begraven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie