Jan Pijkeren geen eendagsvlieg bij De Cirkel

7 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Jan Pijkeren bewees in de afgelopen speelronde bij De Cirkel dat hij geen 'eendagsvlieg' is. Na zijn winst op de zeker niet te onderschatten routinier Ben Zee blijft Jan koploper. Hij heeft na vijf speelronden 322,83 punten bij elkaar gesprokkeld. Op enige afstand volgt een illuster duo bestaande uit voormalig clubkampioen Tom Pronk ( 267,17) en huidig clubkampioen Carel de Vries (261,83).

De grootste stijger deze week was Cees Hoek na zijn winst op Tom Smit. Carel de Vries en Tom Pronk kruisten de degens. Beide spelers liefhebbers van het 'Scandinavisch' kwamen goed voorbereid achter het bord. De Vries verkreeg aanvankelijk een licht positioneel voordeel. Maar dit uitbuiten bleek nog een lastige opgave. Omdat hij aanzienlijk minder bedenktijd over hield dan zijn opponent Tom Pronk volgde een aanvaard remiseaanbod.

Zover was koploper Jan Pijkeren op dat moment zeker nog niet. Hij speelde de Hübner variant van het Nimzo-Indisch. Ben Zee kwam al snel in de problemen. Hoewel de gekozen oplossing op het oog de goede was, bleek dat achteraf tegen de vallen. Pijkeren kon met enkele ijzersterke zetten een krachtige stelling bereiken. Daarin werd de eerder verloren pion snel terug veroverd. De aanval bleek voor Zee nauwelijks te stuiten. Ook een tactisch grapje in het eindspel bleek Jan Pijkeren niet van zijn stuk te brengen. De winst was binnen.

Stilte verbroken

Dat maakte Sebo Nienhuis allang niet meer mee. Na krap een half uur spelen werd de oorverdovende stilte in zaal plotseling verbroken. Thomas Slijper profiteerde genadeloos van een zetverwisseling die Nienhuis een stuk (loper) kostte. Hij zag het nutteloze van zijn positie in en staakte de strijd. Milko van Golberdinge ondervond dat hoog staan op de ranglijst leuk is, maar ook zijn keerzijde heeft. Tegen Harold Boom vond hij zijn Waterloo. Hoewel de opening nog gelijk op ging, kon Milko de aanvalsgolven op zijn koningsstelling niet voldoende pareren.

Waar deze jongeling verloor slaagde Lucas de Vries er juist in de eerste zege te behalen. In een fraaie partij tegen Gijs Teunissen sloeg Lucas in het eindspel met ongekende kracht toe. Rustig de tijd nemend dreef hij Teunissen tot wanhoop. Met krachtzetten werden de nodige stukken en later de winst geïncasseerd.

Contact

Winst die er niet kwam in de partij tussen nieuweling Bas Faasse en clubvoorzitter Jan Blokpoel. Lunteraan Faasse liet zien een aanwinst te kunnen worden. In een vrij goed gespeelde partij werden uiteindelijk de punten gedeeld. ,,Ik zocht een uitdaging. Schaken tegen mensen is veel leuker dan tegen computers. De sfeer en ambiance bij De Cirkel heb ik als zeer prettig ervaren. Dat het remise werd is aardig. Maar het sociale contact buiten de partijen om is veel belangrijker."

Dat was ook de intentie tijdens de partij tussen Ben Verduyn en Jan Banga. Desondanks werd er wel om de winst gestreden. Lang leek Banga de winstoptie te mogen verzilveren. Maar net als in de precaire bankwereld pakte deze illusie verkeerd uit. Verduyn 'schwindelde' wat in een lastige stelling. Zijn opponent vond niet de juiste weerlegging. Tot overmaat van ramp zette Banga zijn Dame in de aanbieding. Slechts een opgave restte hem.

Hij verzuchtte: ,,Wat stom. Ik heb het echt weggegeven. Maar gedane zaken nemen geen keer." Verduyn: ,, Als er een recht had op de winst was Banga het." Of deze bemoedigende woorden bij de verliezer doordrongen bleef een prangende vraag.

Martijn Bakker en Hans van de Weteringh kennen elkaar door en door. In het Siciliaans zette Bakker zijn tegenstrever onder druk. Dit betekende dat Van de Weteringh zijn stukken slecht kon ontwikkelen. Op het moment suprême schoot Bakker echter een bok. Hans van de Weteringh was er als de kippen bij. Hij leek op weg naar winst. Slechts een niet al te sterke voortzetting gaf Bakker de mogelijkheid in 'eeuwigschaak' te vluchten. Wellicht een anticlimax na een boeiende partij. Maar beide spelers konden na de analyse wel meeleven. Of dat voor Tom Smit ook opgaat, is nog maar de vraag. In een lastig maar boeiend eindspel bakte Cees Hoek hem een lelijke poets. Een torenoffer verschafte Hoek vrije doorgang naar Dame promotie. Daarmee was Hoek zoals eerder opgemerkt de snelste steiger van de week.

Overige uitslagen

De partijen tussen Van Swieten-Degenhart, Bootsman-Bor,Van Esch-Nagel eindigden in 1-0. Eshuis-Heynis, Mouthaan-Hartsuiker, Di Pietro-tenHolte, Ziegler-Pasveer en Bakkenes-Van Roekel werden 0-1. Remise speelden: Janssen-Van der Niet, Havinga-Kingma, Van de Brink-De Groot en Bottema-Aalbers.

Lid worden :

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal.

Foto 1: Bas Faasse (links) voelt zich gelijk 'thuis' bij De Cirkel

Foto 2: Toppers Carel de Vries (rechts) en Tom Pronk geven elkaar geen duimbreed toe

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie