Kernhemshow is grootste kleindierenmanifestatie

21 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De mooiste hoenders, dwerghoenders, konijnen, sierduiven, siervogels, watervogels en cavia’s die dit jaar gefokt zijn door de fokkers in de gemeente Ede en de wijde omgeving, zijn te bewonderen in de sporthal de Peppel aan de Peppelensteeg. Het festijn is van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 oktober. Er zijn ongeveer anderhalf duizend dieren te bewonderen en er worden tussen de 2 á 3000 bezoekers verwacht.

Deze inmiddels in Ede en de regio bekende Kernhemshow wordt georganiseerd door de Edese Pluimvee Vereniging ( EPV). De EPV ontvangt ook een vijftal speciaalclubs van hoenders en konijnen die op de Kernhemshow hun club of districtshows onderbrengen. Dit zijn de Nederlandse Hoenderclub, de BKU club (een vereniging van oud Hollandse rassen zoals Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaarden), de Friese Hoenderclub, de Hollandse Hoenderfokkersclub, de Lakenvelder en Vorwerkhoenderclub, de Hollandse Krielenfokkersclub en de Nationale Vlaamse Reuzenclub.

Naast de dieren zijn er ook aan de kleindierenliefhebberij gerelateerd schilderijen, tekeningen en andere kunstuitingen te zien. En niet te vergeten de knuffelhoek waar de kinderen veel kunnen leren over kleindieren en waar ze die onder toezicht mogen aaien en knuffelen. Kinderen tot en met 12 jaar die een tekening maken van hun huisdier of lievelingsdier hebben gratis toegang tot de tentoonstelling. Die tekeningen worden opgehangen.

Jubileum

De EPV bestaat dit jaar negentig jaar. ,,Het houden van de dieren thuis is natuurlijk het leukst. Dat is gewoon gezellig. Mijn kippen kennen me wel. Als je met wat lekkers komt, vliegen ze op je af'', zegt secretaris Piet Bouw. De Bennekommer zegt dat de EPV ongeveer vanaf de oorlog niet meer bestaat voor de nutfokkers, maar voor het plezier en het instandhouden van de oude rassen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Bouw wijst op de schilderijen van Jan Steen, zoals 'De Hoenderhof', waar kippen met kuiven en 'baarden' op te zien zijn. ,,Het is levend cultuurgoed.''

De openingstijden zijn: donderdag van 20.00 tot 22.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De toegangs prijs: volwassenen 3 euro, kinderen van 7 tot 14 jaar 1,50 euro, 65-plussers 1,50 euro. Doorlopende kaart 5 euro.

foto:

Een eendenkeuring tijdens een vorige Kernhemshow.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie