Sporen van oude nederzetting op Concordia-terrein

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Er zijn sporen gevonden van een nederzetting of tenminste een huisplaats uit de IJzertijd op het Concordia-terrein. Twee archeologen ontdekten dit toen zij twee proefsleuven groeven. Maandag vindt nader onderzoek plaats op het terrein achter de molen tussen de Bettekamp en de Telefoonweg.

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten en wordt gecombineerd met het bouwrijp maken van het terrein ten behoeve van woningbouw. Er zijn geen speciale rondleidingen georganiseerd.

In de onderkant van het esdek werd een groot fragment bronstijdaardewerk aangetroffen. De kans bestaat dat er op meer plaatsen in het plangebied archeologische resten uit de IJzertijd en mogelijk de Bronstijd aanwezig zijn. Deze zullen tijdens de opgraving de komende twee weken vlakdekkend worden opgegraven.

In de nabijheid van het onderzoeksgebied liggen, eveneens op gordeldekzandafzettingen, de vindplaatsen Slijpkruik en Waterloweg/Veenderweg. Op de locatie Slijpkruik zijn in 2001 nederzettingsresten uit de Midden-IJzertijd (bijgebouwen, boerderijen, palissades) en Volle Middeleeuwen ontdekt (kuilen, waterput, greppelsysteem, huisplattegrond) en een vlakgraf uit het Laat-Neolithicum. Tussen de Veenderweg en de Waterloweg is door amateur-archeologen in 1996 zelfstandig onderzoek gedaan. Hier zijn karresporen (misschien uit de IJzertijd) en bewoningssporen (Late Bronstijd-IJzertijd) aangetroffen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie