‘Thrill the World’ met Jolanda Arler

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Wereldwijd wordt in de nacht van 24 op 25 oktober om 2.30 uur ‘Thrill the World’ gedanst. Over de hele wereld gebeurt dat gelijktijdig op een vaste choreografie van de Canadese dansdocente Ines Markelle. In Ede is Body Perfection ‘the place to be.’ Ook in Amsterdam, Leiden en Rotterdam kan er gedanst worden tijdens ‘Thrill the World’. In dat rijtje pas ook Ede, vindt initiatiefneemster Jolanda Arler. ,,Het geld dat we binnen halen komt ten goede aan het revalidatiefonds.”

door Jan de Boer

De originele videoclip van het liedje ‘Thriller’ van Michael Jackson, waar zombies in meedoen, is de basis van ‘Thrill the World’. ,,De bedoeling is dat iedereen zich kopieert. Dat jij die dans leert en het ook weer anderen leert. In dit geval gaat het alleen om Thriller van Michael Jackson. Body Perfection heeft de aerobiczaal boven beschikbaar gesteld.”

De rond de dertig deelnemers, waarvan een heleboel mannen, hebben al veel geoefend. ,,In eerste instantie wordt het gehouden om een wereldrecord te verbeteren. Hoe meer mensen, hoe meer steden. In 35 steden over de gehele wereld wordt er meegedaan. Veel landen, veel steden en veel zombies. De organisatie heeft geen winstoogmerk. Het is het doel om een goed doel te ondersteunen. Dat doel mag iedereen vrij kiezen. Voor ons is dat het revalidatiefonds.”

De 46-jarige Jolanda Arler is met Michael Jackson en Madonna opgegroeid. ,,Op Michaels muziek heb ik vroeger ook altijd gedanst. Ook groeide ik op met Elvis Presley, the King op rock, in zijn laatste jaren. Van huis uit luisterde ik altijd naar muziek. Als de Top Veertig er was zaten wij gekluisterd met de koptelefoon op bij de radio met een bandrecorder om muziek op te nemen. Toen ik twaalf, dertien was ging ik op dansles. Ballroom en Zuid Amerikaans. Op de dansschool was ik op gegeven moment wel vijf dagen in de week.”

Samen met haar man Rijk van de Pol deed Jolanda aan wedstrijddansen. ,,Het lied Thriller is inderdaad één van de beste liedjes van Michael Jackson. In ieder geval zeker om op te dansen. Hij heeft wel meerdere clips en meerdere nummers gemaakt. Ook qua choreografie is Thriller één van de beste nummers. Daarom ook heeft Ines Markelle het nummer zo uitgezocht om ‘Thrill the World’ te maken. Als je het moet geloven wilde Michael Jackson over Thriller ook nog een film maken. Dat was natuurlijk perfect geweest.”

Thriller is voor Jolanda Arler één van haar favoriete nummers van Michael Jackson. ,,Maar hij heeft zoveel nummers gemaakt. Smooth Criminal is ook een goed nummer. Beat It en Heal the World ook. En Black and White is ook heel goed, vooral de wijze waarop de clip in elkaar gezet is. Michael heeft zijn nummers heel goed uitgebeeld in clips. Bij zijn nummers heb je natuurlijk een associatie met de clips. En met de tekst, de inhoud en de muziek op zich. Ik vind het tenminste muziek waar je lekker op kunt dansen. Natuurlijk zijn er ook zat nummers van Michael, die rustiger zijn.”

In de videoclip van Beat It en Smooth Criminal zit net wat minder power dan je met Thriller hebt, vindt Jolanda Arler. ,,Bij ‘Thrill the World’ moet de choreografie exact hetzelfde zijn. Het optreden duurt precies zes minuten. Officieel 5.57 minuten. En daarvoor zijn we al maanden aan het oefenen. Als promotieteam hebben we wel eens de drie minuten versie gedaan.” Wie wil gaan kijken tijdens de uitvoering van ‘Thrill the World’ is welkom. Wethouder Evert van Milligen zal er als locoburgemeester van Ede ook zijn. ,,Het is niet een herdenking vanwege de dood van Michael Jackson. Wereldwijd wordt ‘Thrill the World’ al voor de vierde keer gehouden. Maar voor het eerst in Nederland. En in Ede.”

De dood van Jackson heeft ook op Jolanda een diepe indruk gemaakt. ,,We hadden kaartjes voor zijn optreden in de O2 Arena in Londen. We zijn wel zulke diehards dat -toen de kaartverkoop via internet startte- we kaartjes hebben gekocht. Het maakte ons niet uit waar. Al was het in Amerika, dan waren we ook gegaan. We hadden zoiets van ‘het kan de laatste keer zijn’. We zijn toch naar Londen gegaan om zijn verjaardag te vieren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie