Medisch specialisten en managers werken samen in Gelderse Vallei

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft een belangrijke award gekregen: de nationale strategieprijs. Het ziekenhuis heeft deze award ontvangen voor de strategie van het organisatie-ontwikkelingstraject. Nicolet Zeller, lid Raad van Bestuur, en Evelien Beentjes, organisatieadviseur, hebben de prijs vol trots in ontvangst genomen op de Nationale Strategiedag.

Deze Strategiedag werd door de Vereniging voor Strategische Beleidsvorming en de Orde van organisatiekundigen en – adviseurs (Ooa) georganiseerd. Ziekenhuis Gelderse Vallei is vernieuwend in haar aanpak en vervult hiermee een voorbeeldfunctie voor alle andere ziekenhuizen.

Het ziekenhuis in Ede realiseert zich dat de omgeving snel verandert en dat ziekenhuiszorg in de toekomst aan andere eisen moet voldoen dan nu. Er is daarom een organisatieontwikkelingstraject gestart met als doel de bestuurbaarheid en de marktoriëntatie te vergroten.

Teamwork

In het organisatieontwikkelingstraject werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei aan de integratie van medisch specialisten en ziekenhuisorganisatie. Voor de toekomst van de patiëntenzorg en het voortbestaan als ziekenhuis in deze tijd, is het noodzakelijk dat de scheiding tussen medisch specialisten en ziekenhuisorganisatie opgeheven wordt. Ziekenhuiszorg is een ‘product’ dat uitsluitend door teamwork tot stand kan komen. Al jaren werkt het ziekenhuis aan dit thema, ondanks dat er belemmeringen zijn in wet- en regelgeving.

De strategie waarvoor het ziekenhuis heeft gekozen, is het werken met resultaatverantwoordelijke eenheden (RVE’s). Om te ontdekken hoe de RVE’s vorm kunnen krijgen worden medisch specialisten in de gelegenheid gesteld proefprojecten te starten. Letterlijk en figuurlijk een gezamenlijke onderneming. Zij krijgen desgewenst ondersteuning en lopen geen persoonlijk risico.

Duaal management

Managementparticipatie van medisch specialisten werd in 2003 ingevoerd. Nu worden in de RVE’s medisch specialisten en ziekenhuisorganisatie verder geïntegreerd. De verantwoordelijkheid voor kwaliteit en bedrijfsvoering komt bij elkaar. Dit doet het ziekenhuis met duaal management: één specialist gaat leiding geven aan de RVE, samen met een organisatorisch manager.

De continue inspanning om medisch specialisten en organisatie te integreren, heeft ertoe geleid dat de afstand tussen beiden enorm is afgenomen. De medische staf en organisatie participeren beiden in het organisatieontwikkelingstraject. De resultaten die Ziekenhuis Gelderse Vallei boekt zijn spectaculair. Voor de patiënt, voor de medisch specialist, voor de medewerkers, maar ook financieel. Het negatieve eigen vermogen van 14 miljoen in 2002 is omgebogen naar een positief eigen vermogen van 20 miljoen in 2008.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie