‘Geen afval op straat’ van Soembaplein

27 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De welzijnsorganisatie Welstede begint woensdag 28 oktober met haar project ‘Geen afval op straat’. Deze actie wil jongeren betrekken bij het schoonhouden van het Soembaplein.

Het bewuste plein is een hangplek voor veel jongeren. De jongeren krijgen door de hangplek een band met deze wijk, maar laten wel afval achter op straat. Bijna alle buurtbewoners ergeren zich hieraan, want de grote hoeveelheid afval die op de straat komt te liggen, tast de leefbaarheid aan.

Vanuit Welstede loopt voor het Soembaplein een project. De medewerkers besteden aandacht aan zaken als: contact met jongeren, contact met buurtbewoners en winkeliers en activiteiten organiseren.

Het project ´Geen afval op straat´ wil de jongeren die op en rondom het Soembaplein rondhangen betrekken bij het schoonhouden van het plein. Dit gebeurt oor jongeren een rol te laten vervullen bij het opruimen van (hun eigen) afval en ze daarvoor te belonen.

Sterren

Welstede vindt dat jongeren op een positieve manier betrokken moeten worden bij een schone, sociale leefomgeving. Het negatieve beeld van jongeren met betrekking tot afval moet zo doorbroken worden. Het project bestaat uit een belonings- en ondersteuningssysteem. Er zullen materialen beschikbaar zijn om de hangplekken schoon te houden (bijvoorbeeld knijpers, bezems en vuilniszakken).

Goed gedrag wordt beloond met een 'ster'. Zij kunnen de sterren inwisselen voor leuke activiteiten die de jongerenwerker of zijzelf organiseren. Iedere jongere die staat ingeschreven moet er mede voor zorgen dat de hangplek en de omgeving schoon blijft.

In 2010 zullen medewerkers van Welstede twee keer per week met de jongeren van het Soembaplein afval opruimen dat op en rondom het Soembaplein ligt. Het doel van het project ´geen afval op straat´ is het voorkomen van de (afval)overlast. Bovendien zijn er een aantal subdoelen: jongeren bewust maken van hun eigen afval en de overlast die het afval veroorzaakt bij de mensen die er in de buurt wonen; jongeren betrokken maken bij hun eigen leefomgeving en die schoon houden; dat jongeren merken dat de maatschappij bij niet gewenst gedrag bestraffend optreedt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie