Geen bekersensatie bij De Cirkel

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Bij De Cirkel stond de eerste bekerronde op de kalender. Sensaties, die bij het bekeren horen, bleven uit. De favorieten, soms moeizaam via snelschaakpartijen, wisten zich voor de volgende ronde te plaatsen. Daarvan waren de vrij gelote bekerfinalisten (2009) Tom Pronk en Martijn Bakker al zeker. Zij kruisten de degens in de strijd om de ereplaatsen op de interne competitielader. Hoewel het remise werd kwam deze uitslag niet zonder slag of stoot tot stand. Pronk behoudt de leiding gevolgd door Jan Pijkeren en Jef van Swieten.

Jan Pijkeren herstelde zich van de nederlaag in de vorige ronde. Slachtoffer werd huidig clubkampioen Carel de Vries. De strijd leek lang gelijk op te gaan. Gaandeweg de partij werd het bord overzichtelijker. Stukken werden geruild als ze niets kosten. In het eindspel keerden de kansen tengunste van Pijkeren. Hij dwong zijn De Vries tot een torenoffer. In het andere geval was 'damepromotie' aan de orde geweest. Het eindspel werd door de altijd bescheiden Pijkeren rustig naar winst uitgespeeld.

Tom Pronk toverde Martijn Bakker het aangenomen damegambiet voor. Pronk liet er geen gras overgroeien. De zwarte stelling van Martijn werd onder druk gezet. Bakker moest zorgvuldig manoeuvreren om de stelling in bedwang te houden. Vooral de door Pronk gecreëerde mooie open lijnen zorgden voor een aanvalsgolf zonder weerga. Maar in de slotfase kwam er wat zand in de geoliede machine. Wellicht dat de tijdnoodfase hierin meespeelde. Bakker wist wat dreigingen in de stelling te vlechten. Met beiden nog krap een minuut op de klok bood hij remise aan. Pronk dacht nog even na, maar met twintig (!) seconden op de klok berustte hij in de puntendeling. ,,Ik keek nog even of mat in drie haalbaar was. Toen dat er niet meer inzat restte mij niets anders dan het aanbod te accepteren", aldus Pronk.

Leeftijdsverschil

In de partij tussen Adri van der Niet (1923) en Lucas de Vries (1997) was sprake van een geweldig leeftijdsverschil. Maar achter het bord bestreden beide spelers elkaar als jonge hongerige wolven. Nestor Van der Niet had zijn handen vol aan Lucas. Maar in het eindspel bleek zijn routine doorslaggevend. Hoewel Lucas wat valletjes inbouwde was de nederlaag onvermijdbaar. ,,Goed gespeeld Lucas. Het was een mooie partij. Gemakkelijk ging het zeker niet", oordeelde Van der Niet. Rutger Degenhart en Milko van Golberdinge waren verstandig. Beter een half ei dan een lege dop dachten de jonkies. De vredespijp werd al snel gerookt.

Johan Ziegler leek tegen Teun van Roekel onderuit te gaan. Laatstgenoemde bouwde een behoorlijk overwicht op. Maar in de slotfase haperde de machine. Eerst werd een toren teruggegeven. Daarna leek een loperzet tot mat te leiden. Maar Ziegler bleef koelbloedig. Hij liep uit het 'schaakje'. Wat Van Roekel over het hoofd had gezien was het feit dat hij nu zelf schaak stond. Dit kostte hem ook nog de loper en uiteindelijk de partij.

Een nederlaag komt nooit gelegen. Maar de wijze waarop Jelle Bottema zijn partij tegen Eip Janssen won zal laatstgenoemde nog lang heugen. Hij kwam redelijk uit de opening. Een lange rokade, in de schaakwereld aangegeven als 0-0-0 werd Eip fataal. Bottema kreeg een open b-lijn. Toen ook nog zijn loper op e6 werd geposteerd was de zaak bekeken. De alles verwoestende aanval van torens/dame en loper werd door Janssen niet meer afgewacht. Jelle Bottema blijkt een aanwinst voor De Cirkel. Door deze zege klom hij naar de vierde plaats.

Beker

Jaap van de Brink verloor vorige week nipt van Peter van der Wijngaart. Hij kreeg snel de kans op revanche. De heren maakten er in de bekerstrijd een boeiend spektakel van. In de eerste partij zocht Van de Brink de aanval. Dit kostte hem wel twee pionnen. Van der Wijngaart verdedigde secuur. Hij scalpeerde Van de Brink door zijn Dame te veroveren. In de tweede partij speelde Jaap noodgedwongen alles of niks. Een stuk werd geofferd. Nooit zag hij dit verlies terug. Van der Wijngaart: ,,Twee leuke partijen. Kansen over en weer. Jaap nam iets teveel hooi op zijn vork." Albert Bootsman, Hans van de Weteringh en Jan Hartsuiker hadden de nodige barrages nodig. In de snelschaak potjes waren zij uiteindelijk het meest vindingrijk. Het waren Slijper, Wenning en Smit die moesten buigen.

Competitie uitslagen

De partijen tussen Van den Berk - Bomhof, De Feijter - Faasse, Bakkenes - Van Esch eindigden in 1-0. Bij Verduyn - Nienhuis, Banga - Di Pietro werd het 0-1. Remise speelden: Mouthaan en Spronk.

Beker uitslagen

Van Swieten - Hoek en Aalbers - Kingma 1,5 -0,5. Boom - Ten Holte, Zee - Teunissen, Eshuis - Bor, Heynis - Blokpoel en Rood - Van der Vos 2-0.

Stand aan kop

1. Tom Pronk 490.67

2. Jan Pijkeren 433.00

3. Jef van Swieten 411.00

4. Jelle Bottema 382.33

5. Martijn Bakker 379.33

6. Carel de Vries 371.00

7. Thomas Slijper 347.33

8. Harold Boom 340.33

9. Cees Hoek 339.50

10. Ben Zee 328.67

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Foto 1: Lucas de Vries (links) moet het afleggen tegen de routine van nestor Adri van der Niet.

Foto 2: Egbert Aalbers (rechts) laat Fedde Kingma struikelen in de beker.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie