Edese schrijft prentenboek over dyslexie

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De basis van het boek is dat de zoon van Ilonka de Groot, Levi, te maken heeft met dyslexie. ,,Ik ben al jaren lid van de oudervereniging Balans. En was op zoek naar prentenboeken. Ik heb veel soorten gezien, maar geen boek over dyslexie. Dat vond ik raar. Voor mij was dat de reden om maar zelf een boek te gaan schrijven.”

EDE - Het prentenboek ‘Ik heb dyslexie, nou en’ van Ilonka de Groot ligt in de boekwinkel. In het boek, dat is bestemd voor kinderen vanaf zeven jaar, ouders, hulpverleners en onderwijzers, staan tekeningen van Jacqueline van Leeuwenstein. ,,Een aantal schilderijen van haar hangt bij ons in huis. Als iemand kan tekenen, die precies uitbeeld wat dyslexie inhoudt, is zij dat”, aldus de Edese pedagoge.

door Jan de Boer

Dyslexie is een soort woordblindheid dat vaak te laat wordt gesignaleerd bij een kind. ,,Voor Levi was het continue een kwestie van vechten. Als ouder vecht je net zo hard mee. Hij zat in groep drie en kwam na een half jaar al niet vooruit. Je moet wel alle letters kennen om gediagnosticeerd te worden. Van daaruit heeft hij het jaar overgedaan. En in groep vier dacht ik ‘dyslexie zit gewoon bij mij in de familie’. Hij is toen getest en er kwam duidelijk uit, dat hij dyslexie had.”

Toen moest Ilonka de Groot het traject opstarten. ,,Heel veel dingen heb ik zelf moeten doen. Bijvoorbeeld bandjes inspreken voor toetsen. En constant overleg met leerkrachten. Op zichzelf accepteerden zij dat wel. Alleen hadden zij niet echt veel handvaten om wat te doen. Elke keer ging je weer een stapje verder.”

In het boek staat op de ene pagina een verhaal en op de andere pagina tips. ,,Er staan echt zo weinig mogelijk woorden in met een tekening, zodat de kinderen weten ‘dit is het’. En dat zij zich er in kunnen herkennen. De tips geven aan wat je eventueel kunt proberen. En geeft een uitleg hoe iets wordt veroorzaakt. De tips heb ik veel uit eigen ervaring. Ook heb ik er veel over gelezen.”

Het boek is wetenschappelijk onderbouwd, beklemtoont Ilonka de Groot. ,,Er is veel bekend over dyslexie, maar de bereidheid om er wat mee te doen bij leerkrachten is echt persoonsafhankelijk. Het boek is nu drie weken uit. Ik wil veel mensen echt een hart onder de riem steken. Waarom? Om het vol te houden en toch achter je kind te blijven staan. De kinderen met dyslexie moeten zoveel meer doen dan wij denken.”

* ‘Ik heb dyslexie, nou en’ (ISBN 978 90 313 6149 6) kost vijftien euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie