Nieuwe brandweerkazerne Harskamp

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Aan de nieuwbouw in Harskamp is te zien, dat de tot de bouw voor de economische recessie is besloten. Harskamp heeft als laatste post van de brandweer in de gemeente Ede nu ook de beschikking over een gebouw, die aan alle eisen van deze tijd voldoet. Zo voldeed de oude, kleine, kazerne niet aan de Arbo-richtlijnen. De nieuwe kazerne is onder meer voorzien van wasgelegenheid, damestoilet en een instructieruimte. Alle brandweermensen in Harskamp kijken uit naar de verhuizing van het tijdelijke onderkomen bij machinefabriek Van den Brink aan de Molenweg naar de nieuwe, centraal gelegen, locatie aan de Dorpstraat.

Zaterdag open huis nieuw onderkomen HARSKAMP - De fonkelnieuwe brandweerkazerne van Harskamp aan de Dorpsstraat 106 wordt vrijdagavond 30 oktober officieel geopend door burgemeester Cees van der Knaap. Een dagje later, op zaterdag 31 oktober, houdt de plaatselijke brandweer Harskamp van 10.00 tot 16.00 uur een open huis. ,,De zelfwerkzaamheid aan de nieuwbouw was een goede motivatie voor de brandweermensen. Het is een echte vriendengroep, die op elkaar kan bouwen”, zegt de Harskampse brandweercommandant Klarens van Kruistum.

door Jan de Boer

Harskamp heeft een jaar of tien moeten wachten op de nieuwbouw. ,,Dat wel een beetje een domper.” Dat kwam onder meer omdat ook andere locaties in beeld kwamen voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. Niet alleen Klarens van Kruistum is diktevreden dat men heeft vastgehouden aan de plek aan de Dorpsstraat. Vooral mooi vindt hij dat de kazerne qua architectuur aansluit bij de achter het pand gelegen nieuwe woningen in het zogenaamde Rankproject. ,,De kazerne moest een passende uitstraling met de omgeving hebben.”

,,Veel steun hebben wij vanuit Ede gehad van Dick Navest,” stelt Van Kruistum, die samen met Teus Roelofsen, Jan van de Craats en Dick Pater namens de brandweer van Harskamp in de bouwcommissie zat. De brandweer in Harskamp bestaat al tachtig jaar. Voorheen was er een buurtschap samen met Otterlo. ,,Toen hadden we een aanhangwagen met een motorspuit er op. Dat werd gekoppeld aan een auto. En er was een manschappen auto bij.”

In 1950 kwam de eerste tankauto in Harskamp. De brandweer begon aan de Kraatsweg, later had men een onderkomen op de legerplaats. ,,Toen gingen we zachtjes aan in de richting van de Dorpsstraat.” Op die plek wijzigde regelmatig wat voor de Harskampse brandweer, dat zo’n 30 tot 35 keer per jaar uitrukt. Aan belangstelling heeft de uit vijftien man bestaande vrijwillige brandweer in Harskamp helemaal niet te klagen.

,,We hebben een wachtlijs,’’ weet van Kruistum. ,,Dat is luxe, ja. Overal is er een tekort bij de brandeer. Dat wij dat niet hebben, komt omdat we in Harskamp met defensiemensen te maken hebben. En in het dorp heb je veel ondernemers. En het gaat veel over van vader op zoon. Mijn vader was ook brandweerman.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie