Koorschool voert ‘Ko Zwaluw’ op

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - In samenwerking met Cultura gaat koorschool Midden Gelderland tussen kerst en oud en nieuw het muziektheater ‘Ko Zwaluw’ opvoeren. Ko Zwaluw is een volwassen sprookje voor jong en oud naar het verhaal ‘The Happy Prince’ van Oscar Wilde. ,,In het verhaal van hem staan de zwaluw en de prins centraal. Ik heb wat meer nadruk gelegd op de situatie van het dorp. En de nadruk gegeven, zodat ik meer rollen kan verdelen,” vertelt componist Albert Wissink, die ook artistiek leider en dirigent is van de koorschool.

door Jan de Boer

Wie naar de uitvoering van ‘Ko Zwaluw’ gaat kan zich een paar uur wanen in een Italiaans dorp, waar de burgemeester de dienst uitmaakt. En waar de kinderen nog durven dromen van engelen, feeën en geluk. Ko Zwaluw, wiens voornaam hij overigens te danken heeft aan de bij Cultura vertrekkende Ko Oosterwijk, is onderweg naar het warme Egypte en wil eventjes uitrusten. Juist die nacht komt het gouden standbeeld van Prins Geluk tot leven. Wie wil weten hoe het verhaal verder gaat, moet maar komen kijken.

Wissink begon, nadat hij aan de Pedagogische Academie in Doetinchem zijn onderwijsakte behaalde en enkele jaren voor de klas stond, op latere leeftijd aan de studierichtingen schoolmuziek en koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium, de huidige Hogeschool der Kunsten in Arnhem. Al vanaf 14-jarige leeftijd is hij als dirigent werkzaam bij verschillende koren. In 1987 maakte van de hobby zijn beroep.

De koorschool Midden Gelderland is een zangopleiding voor kinderen van vier tot en met drieëntwintig jaar. De school is intussen tien jaar en oefent in het gebouw van de Vrije School aan de Nachtegaallaan. ,,Omdat we tien jaar bestaan dacht ik ‘er moet weer eens een keer een groot theaterstuk komen’. Daar is eigenlijk heel weinig van. Benjamin Britten, die heeft in die geest stukken geschreven met heel weinig rollen. Ik was op zoek naar iets waar ik meer solistische rollen in kwijt kon.”

Vorig jaar september schreef Wissink het theaterstuk ‘Ko Zwaluw’. ,,Eerst een libretto geschreven en later de muziek er onder gezet. Langzamerhand zijn we begonnen met het instuderen van het stuk met de kinderen. Veel mensen denken dan dat het ook kinderachtig is. Dat is het niet. Het is zeer zeker een volwaardig stuk, dat twee uur duurt met een pauze er tussen in. Op die manier is er een groot stuk ontstaan.”

Van de tachtig leden van de koorschool doen er zo’n zeventig kinderen mee aan ‘Ko Zwaluw’. Wissink roemt de medewerking van Cultura. ,,Het is een coproductie met Cultura geworden. Toen ik bij Ko Oosterwijk kwam was Ko direct te vinden voor het plan. Hij was gelijk enthousiast en zei ‘dit is iets leuks voor Ede’, een kerstsfeer in Cultura, ik doe mee’. Normaal hebben de mensen van Cultura vakantie met de kerst. Ze willen medewerken en zullen daarom keihard moeten werken dan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie