Groene middag

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Toen Freekie nog in de schoolbanken zat van de lagere school was hij onder de indruk als de meester liet zien wat er zou gebeuren als ons land geen dijken zou hebben. Hier op de Veluwe hielden we misschien nog nèt droge voeten. Maar de landkaart toonde wel dat het water de gemeentegrens van Ede spannend dicht zou naderen.

Angstaanjagend, nog steeds. Ook omdat zo’n dreigende zondvloed steeds actueler lijkt. De recente film ‘2012’ is een hit en laat zien wat er gebeurt wanneer de voorspelling van de Zuidamerikaanse Maya’s uitkomt. Als we deze Indianen mogen geloven, vinden over twee jaar apocalyptische gebeurtenissen plaats en betekent dat de ondergang van de wereld.

Het CDA in Ede maakt zich ook zorgen om de toekomst. Samen met de bekende weerman Reinier van den Berg nam de partij de afgelopen week het klimaatprobleem onder de loep. Dit is natuurlijk ook lokaal interessant, want niemand kan meer zeggen dat het broeikaseffect een ver-van-je-bed-show is.

‘Morgen begint vandaag’ luidt te slogan van de politici. Met andere woorden: we moeten nù iets doen, anders wordt het stràks onleefbaar voor onszelf of onze (klein)kinderen. Dan blijven films als ‘2012’ en ‘The day after tomorrow’ (ook zo’n pessimistisch perspectief) in het echt zoals het filmgenre nu laat zien: science fiction.

Maar trekken we ons geen moer aan van de milieuproblemen, dan moeten we niet vreemd staan te kijken als Ede, door de stijging van de zeespiegel, straks aan zee ligt. Eén voordeel: we hoeven niet meer na te denken over een recreatieplas.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie