Pronk zet concurrentie op grotere achterstand bij De Cirkel

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

EDE – Het is Tom Pronk dit seizoen menens. De voormalig clubkampioen is op jacht naar een hernieuwde titel. Zelf wees hij dinsdagavond Thomas Slijper hardhandig terug. Zijn belagers deelden de punten. In de top tien wist alleen Rob Heynis winst te behalen. Pronk gaat na elf ronden stevig aan de leiding. Jan Pijkeren volgt op bijna honderd punten achterstand. De rest staat op een nog grotere achterstand.

De nog ongeslagen Tom Pronk verkeert in een grootse vorm. Dat moest ook Thomas Slijper ondervinden. In een ‘Scandinaviër’ kwam aanvankelijk een vrijwel gelijkwaardige stelling op het bord. Thomas dacht de stelling te vereenvoudigen. Hij ruilde de torens waaraan Pronk een klein voordeeltje overhield. Die voerde de druk op de witte stelling op. Slijper kwam in zetdwang. Hij moest een pion inleveren. Pronk wist wel raad met het loper eindspel. In soepele stijl werd de overwinning gepakt. ,,Een belangrijke overwinning. Thomas is een sterke speler. Dat geldt eigenlijk voor veel meer spelers. Er zijn geen gemakkelijke partijen. Het is elke week weer alert zijn. Dat maakt het wel zo leuk”, aldus de koploper. ,,Tom heeft goed gespeeld. Hij staat momenteel terecht bovenaan”, zegt de sportieve Slijper.

Jan Pijkeren en Jef van Swieten maakten er een boeiend schouwspel van. In de beginfase stond Van Swieten onder druk. De routinier rechtte de rug. Hij nam het initiatief over. Over en weer leken hachelijke momenten te ontstaan. Maar beide spelers bleven kalm. De dames werden afgeruild. Pijkeren bood daarna remise aan. Na enig nadenken accepteerde Jef van Swieten het voorstel. Ook bij de tweestrijd tussen Martijn Bakker en Carel de Vries werden de punten gedeeld. Het was De Vries die na de openingsfase met een geïsoleerde centrumpion bleef zitten. Bakker posteerde zijn paard op de juiste plek. Dacht lang na of hij de verdedigings gordel kon slechten. Maar dat stond Carel de Vries niet toe. Binnen twee uur gingen de stukken in de doos.

Alles of niets

Dat maakten Jasper van Sprundel en Bert Bakkenes allang niet meer mee. Van Sprundel, door studie verplichtingen weinig spelend, bleek het schaken niet verleerd. Bakkenes moest al snel de koning omleggen. Dat was ook het geval voor Ben Zee. Rob Heynis bracht de Franse ruilvariant op het bord. Na het optrekken van de eerste kruitdampen bleek Heynis over een betere pionnenstelling te beschikken. Zee speelde alles of niets. De partij kende voor beide spelers enige risico volle momenten. Maar ook nu ging het gezegde weer op: ‘wie de laatste blunder maakt verliest’. Het was Ben Zee die een toren weggaf. Daar wist Rob wel raad mee. Maar een ongeluk komt nooit alleen. Ook de naast hen spelende Eip Janssen blunderde zijn partij weg. Rutger Degenhart bood in eerste instantie remise aan. Janssen sloeg dit af. Daar kreeg hij spijt af. Degenhart zag zijn tegenstander het paard op een verkeerd veld zetten. Zijn zwarte loper werd plotseling heel sterk. Met enige kracht zetten voerde Rutger de stelling naar winst.

Opmerkelijk was de partij tussen Harold Boom en Peter van der Wijngaart. Meestal eindigt dit duel in gierende tijdnood. Nu was Boom binnen no-time winnaar. ,,Ik ben echt afgeslacht. Harold speelde een partij uit een stuk” aldus Van der Wijngaart. Boom hoorde het glimlachend aan. ,,Peter gunde me deze keer de tijdnoodfase niet. Maar ik ben met de overwinning niet minder blij”, glunderde Harold. Een gevoel dat Jan Hartsuiker graag had gedeeld. In een kansrijk eindspel speelde Jan niet de zet die hij in gedachten had. Achteraf was die zeer kansrijk geweest. Nu werden de punten gedeeld. Fedde Kingma was daar uiteraard tevreden mee.,,Ik zag het offer wel. Rekende het ook door. Maar dacht dat het niets opleverde. Maar goed gedane zaken nemen geen keer. Het was een leuke partij tegen Fedde”, aldus Hartsuiker.

Martien Rood deed ook weer eens van zich spreken. Sebo Nienhuis was het slachtoffer. Rood speelde een toren eindspel naar winst. ,,Ik moest de torens wel ruilen. Dat betekende dat mijn koning te ver weg kwam te staan. Dame promotie was niet meer te voorkomen”, zegt Nienhuis. Een van de langste maar ook mooiste partijen was die tussen Hans de Groot en Cees Hoek. De heren maakten het elkaar knap lastig. Maar de eindspelkenners gaven geen winstkans weg. Dat het – ondanks een hard gevecht – remise werd verbaasde niet.

Beker

Nog een bekerwedstrijd stond er op het programma. Anne Postma schakelde in twee partijen Jelle Bottema uit. In de eerste partij – Morra-gambiet – werd Bottema gelijk onder druk gezet. Postma kreeg een sterke voorpost (pion d6), ondersteund door paard en toren. Om enig tegenspel te bieden offerde Bottema de Dame. Postma veroorloofde zich enige onnauwkeurigheden. De winst kwam echter niet meer in gevaar. Bottema moest de tweede partij winnen. Hij opende agressief (Nimzo-Indisch). Het was echter Postma die met Dame plus paard druk op de witte stelling wist te zetten. beide spelers kregen kansen. Maar het was uiteindelijk Bottema die een ‘vorkje’ over het hoofd zag. Postma ontmoet in de volgende bekerronde Ben Zee.

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Uitslagen

Van de Brink – Spronk, Van Roekel – Van Esch, Smit – Di Pietro en L de Vries – Verduyn allen 1-0. Eshuis – Bor, Numan – Faasse, Aalbers – Bootsman, Banga – Van den Berk en Blokpoel – Bomhof werd 0-1. Remise speelden: Van der Niet – Van der Vos, Mouthaan – Pasveer, Ziegler – Wenning en Van de Weteringh – Havinga.

Stand aan kop

1. Pronk 692,33

2. Pijkeren 596,50

3. Van Swieten 538,83

4. De Vries 513,00

5. Bakker 502,50

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie