Grootschalige vaccinatie Mexicaanse Griep is overbodig

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

'Hoor en wederhoor' (vijf inwoners van de gemeente Ede reageren op deze stelling):

Wil Wijsman (72), gepensioneerd en sportfanaat:

Met deze stelling ben ik het volkomen eens. Ik weet bijna zeker dat er veel mensen zijn die hier anders over zullen denken en ik met mijn antwoord wellicht mezelf heel wat op de hals haal. Maar misschien ook niet want een van mijn redenen is het feit dat het vaccin niet is getest, niemand kan mij iets vertellen over de lichamelijke reacties die na de vaccinatie kunnen optreden. Het enige dat ik wel weet is dat het vaccin kwik bevat en dat is mijn inziens geen goede zaak voor ons lichaam. Waardevol is wel het punt van hygiëne en zeker bij de in ons land heersende griep.

Jan Durk Tunier (51), sociaal pedagoog:

Grootschalig vaccineren vind ik niet nodig. Volgens deskundigen is er sprake van een milde pandemie. Mensen die een verhoogd risico lopen, kunnen een vaccin krijgen en dat is een prima zaak. Ze moeten dat vooral doen. Wanneer er regen is voorspeld, neem je een paraplu mee. Dat is een goede voorzorgsmaatregel. Ik vind het zelf niet erg een keer in een plensbui te lopen. Hoewel, ik heb een hekel aan griep. Ik krijg normaal al ongelofelijke rugpijn als ik langer dan acht in mijn bed lig. Ik moet er niet aan denken een dag of vier plat te moeten. Maar ja, ik hoor niet bij de risicogroep.

Peter Steffers (53), directeur kinderdagverblijf:

Het is lastig om te stellen dat het overbodig is om grootschalig te vaccineren. Ik ben dan ook van mening dat wij dit moeten laten bepalen door de overheid. Zij hebben de meeste kennis en overzicht over de situatie. Als andere partijen hier een stem in krijgen gaat het mis in dit land van vele meningen. Uitzonderingen zoals bijvoorbeeld sportclubs vind ik onzin en mag niet worden toegestaan. Dus mijn antwoord is gebaseerd op de mening van de overheid, grootschalig vaccinatie is op dit moment overbodig.

Hanneke Moons (57), advocaat:

Oneens: vooral de paniek is overbodig. Gelukkig zijn er verstandige deskundigen en genoeg vaccins. De gemeente Ede neemt haar verantwoordelijkheid en heeft onlangs kleine kinderen opgeroepen voor vaccinatie. Complottheorieën zijn vermakelijk op een feestje maar een slechte raadgever, dus als je kind behoort tot de risicogroep, haal je gewoon een prikje. Daarna zet je alle spookverhalen uit je hoofd en ga je genieten van het mooie herfstweer en de goede dingen des levens. Hetgeen ook niet zonder risico is … De zanger Robert Long, opgegroeid in Ederveen, zong het al: Van leven ga je dood!

Aggeüs de Jong (48), hoofd Facilitaire Dienst:

Een grootschalige inenting tegen Mexicaanse griep zou om economische redenen slim zijn aangezien er, wanneer het onverhoopt sterk uitbreidt, veel bedrijven de helft van hun personeel gaan missen. Voor hulpverlenende organisaties zou dit tevens betekenen dat hun bezetting zo laag wordt dat er bij calamiteiten niet tijdig/voldoende kan worden ingegrepen en hier lijkt het mij essentieel. Puur inenten om te voorkomen dat iemand de griep krijgt, met uitzondering van risicogroepen, vind ik een kostbare en onnodige actie en die vaccins kunnen beter worden gereserveerd voor noodzakelijke inentingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie