Conferentie ‘Hadassa’: plan voor oncologiecentrum

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Hadassa werkt voornamelijk in de regio Gelderse Vallei. De stichting heeft onder meer tot doel meer aandacht te creëren voor de emotionele gevolgen van kanker, bedoeld voor de patiënt, zijn gezin en andere betrokkenen. Ook streeft Hadassa naar meer samenwerking binnen de oncologische zorg in de eerste en in de tweede lijn. Op langere termijn wordt gewerkt aan de totstandkoming van een regionaal centrum voor psychosociale ondersteuning, therapie en lotgenotencontact. Er zijn in andere delen van Nederland al acht dergelijke centra.

EDE - ,,Een feestelijk moment’’, noemt Esther Oskam de conferentie over psycho-sociale zorg bij kanker, die ze op 1 december houdt in CineMec Ede. Drie jaar geleden overleefde ze zelf de ziekte en ze beloofde zichzelf ‘iets zinvols’ te gaan doen rond oncologie. Haar stichting Hadassa heeft inmiddels een proces op gang gebracht, zoals Oskam zelf zegt.

door Bram Wisse

De conferentie in CineMec draagt de naam ‘Oncologische zorg in de regio Gelderse Vallei’. De bijeenkomst is een belangrijke stap voor het streven van Hadassa, vertelt Esther Oskam. Zij hoopt dat nu ook snel een begin kan worden gemaakt met een zorgpad voor brede hulp aan mensen die met kanker te maken krijgen. Tijdens de conferentie, die bedoeld is voor mensen uit de zorg en de verpleging, voor psychologen, artsen en therapeuten, voor bestuursleden van serviceclubs maar ook voor ervaringsdeskundigen, is er volop ruimte voor ‘positieve geluiden’.

Want die zijn er een heleboel, aldus Oskam. Zo vindt tijdens de conferentie de bekrachtiging plaats van een samenwerkingsverband tussen het Toon Hermans Huis Ede en Hadassa. Een intentieverklaring zal door beide organisaties worden ondertekend in aanwezigheid van wethouder Roel Kremers. Ook wordt op de conferentie een zorggroep gepresenteerd die actief is op het gebied van oncologische fysiotherapie in Ede. Verder ontvouwt oncologisch chirurg Wilfred de Roos een plan voor een oncologisch centrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Verder heeft de stichting Hadassa een ‘inspiratiewaaier’ laten maken, die wordt uitgereikt aan de Heidehoogheden. De waaier wil een dagelijkse bemoediging zijn en is vanaf begin december in verschillende Edese winkels te koop.

Oskam: ,,Hadassa wil een denktank zijn en input geven om bestaande organisaties te helpen. We willen onder andere dat organisaties die op dit terrein al bezig zijn hun krachten meer dan nu gaan bundelen. Zo is een inloophuis heel mooi, maar is nog mooier als mensen daar ook psycho-sociale hulp kunnen krijgen. Wij vinden kwalitatief hoogwaardige zorg belangrijk, en willen het hiaat opvullen dat er nu nog is als het om kinderen en zorg aan gezinnen gaat.’’

Tijdens de conferentie, die wordt voorgezeten door Emile Ratelband, introduceert Esther Oskam een ‘lastmeter’. Daarmee kan worden aangegeven welke nazorg er nodig is. ,,We gaan kijken wat de eerstelijns zorg met de lastmeter kan doen.’’ Het onderwerp is heel actueel, zegt ze. Eén op de drie mensen krijgt in zijn leven te maken met kanker. Er zijn 40.000 sterfgevallen door kanker per jaar. Wie overleeft heeft daarna vaak chronische klachten. ,,Daar is nog onvoldoende zorg voor’’, aldus de oprichtster van Hadassa.

Ze hoopt dat de conferentie veel nieuwe inspiratie oplevert, maar ook donateurs, sponsors en vrijwilligers. In het aanbod van Hadassa zitten onder andere kindercursussen voor omgaan met kanker. Op de website zijn alle activiteiten te vinden. Vanaf begin volgend jaar hoopt Hadassa ook met een netwerk van deskundigen testarten. De conferentie begint om 19.00 uur. Na de pauze, met ,,een feestelijk hapje en drankje en gelegenheid om te netwerken’’ kunnen de deelnemers de film ‘Er komt een vrouw bij de dokter’ gaan bekijken. Aanmelden: www.hadassa-pso.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie