ONA en Fortissimo houden elkaar in evenwicht

20 november 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Als er na afloop van een voetbalwedstrijd alleen maar over de scheidsrechter wordt gepraat en (bijna) niet over voetbal, dan hebben de toeschouwers vaak een matige wedstrijd gezien. Zo was het ook in de derby ONA '53 tegen Fortissimo. Op het Sportpark van Ketwich Verschuur in Wageningen gebeurde veel en van alles, maar de échte voetballiefhebbers kwamen bedrogen uit. De puntendeling (1-1) was over beide helften gezien wel een juiste afspiegeling van het getoonde spel van beide teams, hoewel beide trainers daar wat verschillende meningen over hadden.

door Dick Martens

Als de koploper (Fortissimo) op bezoek gaat bij de hekkensluiter (ONA ' 53) dan zijn de doelstellingen vooraf ook vaak wel duidelijk. De koploper zal zich als koploper willen profileren, dus zal er op drie punten worden gerekend, maar de hekkensluiter zal gaan voor een stunt en minimaal een punt willen halen.

,,Ik ben er op voorhand niet gerust op", sprak Fortissimo-trainer Marco Rou al voor de wedstrijd. ,,ONA zal ons op alle manieren het voetballen willen beletten en ook de harde wind zal in ons nadeel gaan werken." Het voorgevoel van Rou zou gaandeweg de wedstrijd wel degelijk worden bevestigd, maar dat was mede 'te danken' aan het opportunistische spel van tegenstander ONA.

,,Ik heb mijn jongens ook ingepeperd strijd te gaan leveren", aldus Rou' s collega Armand Mannen. ,,Gelukkig hebben zij die boodschap begrepen. Vooral op basis van de tweede helft had er voor ons wat meer in gezeten." .

Commotie

Maar dat alleen het doelpunt, dat pupil van de week, Liam Heldernisse maakte, het enige 'normale' doelpunt zou worden hadden beide trainers ook niet kunnen bevroeden. Voor rust gebeurde er hoegenaamd niets voor beide doelen. Er werden vele middenveld duels uitgevochten, maar spektakel voor beide doelen was schaars. De meeste commotie ontstond bij scheidsrechterlijke beslissingen en grensrechters die al een voorschotje op vlaggetjesdag hadden genomen.

Het eerste echte doelgevaar ontstond na een half uur spelen, toen Fortissimo doelman Dennis van Bruxvoort met een uittrap zijn eigen verdediger Mark Roseboom velde. Deze ging als een blok neer, maar de bal sprong voor de voeten van ONA-aanvaller Rik Meijer die de bal vervolgens in het lege doel leek te lobben, maar met gevaar voor eigen leven maakte Van Bruxvoort zijn fout weer goed en hield de nul op het scorebord.

Toch zou er voor rust nog gescoord worden. Verrassend was het niet, dat dit doelpunt niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Er daalde een voorzet neer in het ONA-strafschopgebied, waar Luuk van der Harst (ONA), zijn tegenstander Jamal Bendadi innig omarmde. Scheidsrechter Ozkayan twijfelde even, maar wees vervolgens gedecideerd naar de stip. Nadat de verbale stofwolken waren opgetrokken, bleef Jeffrey Krijbolder koel en benutte Fortissimo's eerste strafschop van het seizoen feilloos.

Ongeloof

Na rust veranderde er aan het speleil niet veel. Er werd door beide teams wel strijd geleverd, maar beide teams waren amper op een geslaagde combinatie te betrappen. Nu was dat op de hobbelige grasmat (,,hier krijgt mijn hond nog een hernia van" , aldus ONA-trainer Mannen na afloop) ook moeilijk, maar zeker van een koploper als Fortissimo mag je meer voetballend vermogen verwachten.

Maar eerlijk is eerlijk, scheidsrechter Ozkayan zorgde door zijn warrige optreden voor veel ongeloof en verbazing, zodat er meer ophef over de leidsman ontstond en het voetbal naar de achtergrond verdween. ,,Wij kwamen daardoor ook niet aan voetballen toe", aldus Marco Rou. ,,Op het laatst floot die man alles tegen ons. Natuurlijk moet je dan toch proberen te blijven voetballen, maar het word je op deze manier niet gemakkelijk gemaakt. Ongelofelijk wat floot die man slecht."

Ook bij de ONA-gelijkmaker eiste de Nijmeegse leidsman weer een hoofdrol voor zich op. Hoewel ONA in die fase qua voetbal zeker recht had op die gelijkmaker was het (hoe toepasselijk in deze tijd) een cadeautje. Bij een voorzet werd er duidelijk een overtreding gemaakt op Forissimo-keeper Van Bruxvoort, maar in plaats van de doelman in bescherming te nemen, bestrafte hij het protesteren van enkele Fortissimo-spelers. Op de rand van het strafschopgebied mocht ONA een vrije schop nemen en profiteerde Sjonnie Lamers van een foutief geposteerde muur (1-1).

Rood en berusting

Met nog twintig minuten op de klok leek het even een open strijd te gaan worden, maar toen Jamal Bendadi bij het zoveelste opstootje zijn tweede gele kaart (dus rood) ontving geloofde Fortissimo het verder wel. Het punt werd gekoesterd. Hoewel ONA zich daar nog niet bij neer wilde leggen, lukte het de hekkensluiter ook niet meer de beslissende treffer op het scorebord te brengen al was Said Elkandoussi er in de slotfase nog wel erg dichtbij.

ONA-trainer Mannen was na afloop het minst blij met het punt. ,,Ik heb het verschil op de ranglijst vandaag niet gezien. Ik vind dat wij zeker op basis van ons spel na rust meer hadden verdiend. Wel ben ik blij met het spel van onze jeugdige ploeg en met name met het debuut van A-junior Jonathan Lenartz. Dat biedt weer toekomstperspectief en de punten? Die gaan echt wel komen."

Marco Rou was wel tevreden met het punt. ,,Ik wist dat wij het vandaag moeilijk zouden krijgen. Wij hebben vandaag te weinig gevoetbald. Natuurlijk is dat ook een verdienste van ONA, maar veld en scheidsrechter speelden vandaag ook wel een erg bepalende rol."