Drie treffers van Simon Kooiman bezorgen Blauw Geel drie punten tegen Advendo

20 november 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De frustraties vierden af en toe hoogtij in de derby tussen Blauw Geel ’55 en Advendo’57. In de eerste minuut al toen Simon Kooiman er 1-0 van maakte voor de thuisclub. Voor alle zekerheid mikte hij de bal nog maar eens extra tegen de touwen. ,,Ik reageerde zo, omdat ik al een tijdje droog stond”, zei de 19-jarige Kooiman na afloop. De frustratie bij de Ederveners was ook groot. Waarom dat zo was, begreep niet iedereen. Vooral in de tweede helft waren er regelmatig opstootjes. Het hardwerkende Advendo speelde met tien man niet eens slecht. En maakte het Blauw Geel, dat met 4-1 won, nog knap lastig.

door Jan de Boer

Kooiman scoorde uiteindelijk drie keer. Vlak voor tijd werd een inzet van hem nog door invaller-doelman Erwin Huybens gekeerd. Simon Kooiman, die tot man van de wedstrijd werd uitgeroepen, was een tevreden (jonge)man. ,,Ik reageerde na het eerste doelpunt ook zo, omdat het bij mij in dit seizoen nog niet zo lekker loopt. Voor de competitie had ik het doel gesteld om meer te scoren. Dat was nog niet gelukt.”

In de eerste twee wedstrijden had de middenvelder in totaal twee keer gescoord. Dat aantal heeft hij nu op vijf gebracht. Simon Kooiman had zich niet gestoord aan de irritatie in het veld. ,,Dat begon met de rode kaart. Daarna liep het niet uit de hand, wel waren er opstootjes. Dat hoort er een beetje bij. Als je het met andere wedstrijden vergelijkt is het tegen Advendo wel iets speciaals.”

In het begin van het seizoen was het doel om bij de eerste drie te eindigen, weet ook Kooiman. ,,Zeker de nacompetitie. Of de frustraties bij mij nu helemaal bij weg zijn, moet nog maar blijken. Natuurlijk is het lekker, dat ik tegen Advendo drie doelpunten heb gemaakt.”

Na de vlotte openingstreffer liep het qua veldspel van een leien dakje bij de thuisclub. Het had toen al makkelijk 2-0 of 3-0 kunnen staan. Omdat dat niet gebeurde, kwam Advendo beter in het spel.

Cruciaal

Een fout van Marco van Ginkel bleek cruciaal. Berry van den Brandhof kwam daardoor in het bezit van de bal en werd in het strafschopgebied geraakt door doelman Michael van Ruiswijk. Strafschop en een rode kaart voor de doelwachter. Met als gevolg dat Mark Jansen moest vertrekken voor invaller-doelman Erwin Huybens, die kansloos was op de inzet vanaf de gekalkte stip van Dick Hoefakker: 2-0.

Vlak voor de pauze werd het zelfs via Kooiman 3-0 voor Blauw Geel, waar Wesley Vanderlijde debuteerde in de basisopstelling en Melvin Gerritsen de afwezige doelman Erik Hageman knap verving. De voorsprong riep meteen herinneringen op aan vorig seizoen, toen de equipe van trainer Martin Laamers na die stand alsnog met 4-3 verloor. Nadat Gauthier Mulala Advendo-speler Martijn van den Dikkenberg onderuithaalde, mocht Advendo in de persoon van Gert Jan Veldhuizen een pingel nemen en dat betekende: 3-1.

Met één man minder konden de mannen van Henri Kalk het huzarenstukje niet herhalen. Als Berry van den Brandhof in de beginfase van de tweede helft niet tegen de paal, maar in het doel had geschoten, had het duel toen al op slot gezeten. Het hardwerkende Advendo bleef er voor gaan. Halverwege dit part was het over en uit toen Kooiman na een combinatie met Mark van de Weerd voor 4-1 zorgde.

Doelman Michael van Ruiswijk moest vanaf de zijkant toekijken, dat zijn ploeggenoten de bietenbrug opgingen. Hij reageerde laconiek op zijn gedwongen vertrek. ,,Regels zijn regels. Ik hoop maar één wedstrijd te krijgen. Over het algemeen worden keepers niet zo zwaar gestraft”, dacht Van Ruiswijk, die dit seizoen ook al in de wedstrijd tegen Lelystad een rode kaart kreeg. ,,Dat was me nog nooit eerder overkomen. Zelfs had ik nog nooit een gele kaart gekregen”, vertelde de 28-jarige keeper.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie