Jaap van Lagen verdedigt eer van LADA op Macau

22 november 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - In de laatste WTCC-races van seizoen 2009 op het stratencircuit van Macau verscheen Jaap van Lagen als enige van de drie LADA-fabriekscoureurs aan de start van de openingsrace. Zijn teamgenoten James Thompson (GB) en Kyrill Ladygin (Rus) crashten en beschadigden hun LADA Priora zo, dat reparatie niet meer mogelijk bleek.

,,Macau is het heftigste circuit op de kalender. Het is smal, maar bloedsnel. Een foutje wordt direct afgestraft”, legt Jaap van Lagen uit. Zijn teamgenoten maakten helaas kennis met het gevaarlijke karakter van de baan op de voormalige Portugese kolonie voor de kust van China. Zijn Russische team Kyrill Ladygin eindigde in de muur in de vrije training, James Thompson knalde hard achterop de gestrande BMW van Stefano D’Aste tijdens de kwalificatie.

,,Bij mij ging het op datzelfde punt net goed. D’Aste had zijn auto vrijwel op de ideale lijn stilgezet, net na een deel van het circuit waar je met je auto heel krap langs de muur moet om de ideale lijn te kunnen pakken. Ik schampte de muur heel iets. Thompson iets heftiger. Ik kon de onbalans opvangen en paste net langs de BMW. Dat lukte James niet.”

Jaap van Lagen klokte bovendien een nette 17e tijd. ,,In de vrije trainingen kenden we de nodige problemen met de afstelling en techniek, maar tijdens de kwalificaties kregen we onze zaken toch nog behoorlijk voor elkaar.” De motorwissel na de races in Okayama zorgde er helaas voor dat Jaap van lagen reglementair werd teruggezet. Het resulteerde in een 23e startpositie voor de enig overgebleven LADA-coureur.

Voorkomen

,,Juist daarom koos ik voor een behoudende benadering. Ik wilde voor het team voorkomen dat er nog een auto werd afgeschreven. Met de start passeerde ik een aantal mensen, onder meer de Japanner Taniguchi. Binnen twee rondjes zat ik aan de staart van Kristian Poulsen en kon hem al snel voorbij. De LADA lag goed en ik zat prima in mijn ritme”, vertelde Jaap.

Twee ronden voor het einde was het helaas ook over en sluiten voor de laatst overgebleven LADA-coureur. ,,Ik ging bij Lisboa rechtsaf, trapte het gas gaan in en opeens liep de motor op drie cilinders en was alle vermogen weg. Ik ben rustig naar de pits gereden en was het klaar. Jammer, want op Macau weet je het nooit. Vanaf P16 kun je zomaar in de buurt van de top 10 komen.” Uiteindelijk werd de Edenaar als 23e gekwalificeerd op twee ronden achterstand.

Met het weekeinde op Macau kwam voor Jaap van Lagen een einde aan het eerste volledige seizoen in dienst van LADA Sport. ,,Het was een racejaar met ups-en-downs. Technische problemen wisselden we af met goede resultaten. Zowel op Oschersleben als Okayama was ik dicht bij een vijfde plaats. In moeilijke en regenachtige omstandigheden hebben we ook laten zien dat we in de top 6 kunnen rijden. Onder normale omstandigheden zijn we nog niet snel genoeg om aan te vallen, maar vergeet niet dat ook merken als Seat en Chevrolet twee seizoenen nodig hadden om voorin mee te doen”, analyseerde Jaap van Lagen.

Voor seizoen 2011 worden drie nieuwe LADA Priora’s opgebouwd met belangrijke modificaties aan motor, onderstel en gewichtsverdeling. En dat geeft nieuwe mogelijkheden stelt Jaap: ,,Het ziet er gewoon goed uit voor volgend seizoen. Regelmatig in de punten rijden moet mogelijk zijn, misschien zelfs een podiumplaats.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie