De halve waarheid?

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het is jammer dat de PVV in Ede niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen

Ja 48,4%

Nee 51,6%

In totaal is er 523 keer gestemd.

In Ede lijkt alles gemiddeld. Vooral wanneer het om anonieme meningen gaat. Zoals bij verkiezingen. De helft kiest voor een confessionele partij, de ander niet. Ook bij tal van stellingen op de website van Ede Stad zijn de percentages ‘fifty fifty’.

Of het nu om de koopzondag gaat, het vaccinatienut van de Mexicaanse griep, of de vraag of er nog een evangelische basisschool in Ede moeten komen, de meningen zijn nagenoeg gelijk verdeeld. Kennelijk geeft anonimiteit een eerlijk, evenwichtig beeld.

Niet? Gaat u morgen de straat maar eens op. Vraag willekeurige passanten maar eens of ze gelukkig zijn met hun partner, weleens een wind laten in de lift, trots zijn voor een bankier te werken, of eigenlijk helemaal niet van stropdassen houden. Of de vraag of ze eigenlijk weer haar zouden willen hebben. Of dan in ieder gavel half lang. Passanten zijn net mensen. Ze kiezen de gulden middenweg, maar de ‘ja’s en de nee’s’ zullen veel verder uiteen liggen dan het genoemde gemiddelde. En hoogstwaarschijnlijk zonder wikken en wegen.

Ik begrijp dat u doorgaans eerst pagina 3 leest vanwege de aanbiedingen in de advertenties, maar mag ik dan met klem óók verwijzen naar de poll over de Partij voor de Vrijheid op de voorpagina (zie boven).

Zo’n uitslag moet zittende en toekomstige raadsleden toch een enorme stimulans geven het vanaf nu met enige spoed beter te gaan doen. Sterker nog. Welke partij durft de mens als inzet van de naderende verkiezingen te maken, en dat een termijn vol te houden?

Want, volgens mij is slechts tien procent van de helft van de halve waarheid al verontrustend.

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie