MTV's 'Extreem!' over één verkrachter en drie jonge vrouwen

30 november 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - MTV presenteert Extreem! In deze voorstelling zet een dynamische cast een extreem spannende en grappige voorstelling neer. Over één verkrachter en drie jonge vrouwen met drie verschillende visies. Woensdag 23 december om 20.15 uur is de voorstelling te zien in De Reehorst.

,,Drie vrouwen, één verkrachter, drie visies", luidt de subtitel van het toneelstuk Extreem, over drie huisgenotes Marjorie (Birgit Schuurman), Terry (Eva Duijvestein) en Patricia (Jennifer Hofman) bij wie ineens een vreemde man (Loek Peters) naar binnen loopt. Marjorie is dan alleen thuis, haar vriendinnen verschijnen pas later op het toneel. ,,Vooral de situatie is extreem", aldus Hofman (28), bekend als Sam uit de dramaserie Westenwind. ,,Een man die een vrouw in haar eigen thuis wil verkrachten. Maar het stuk wordt nog extremer. Op het moment dat Marjorie hém overmeestert en dat escaleert."

Lachend vult de 32-jarige zangeres en actrice Birgit Schuurman aan: ,,Het klinkt misschien wrang bij zo'n heftig thema, maar er zit ook humor in. Als Marjorie's vriendinnen thuiskomen en we met z'n drieën zijn, zíe je Loek's personage denken: 'waar de fuck ben ik in beland?'"

Manipuleren

Loek Peters (35) vindt het naar eigen zeggen niet moeilijk of vervelend om een verkrachter te spelen. ,,Als mijn personage het voor zichzelf vergoeilijkt om een vrouw te verkrachten, dan hoef ik daar zelf geen sympathie voor te hebben. Het spelen van een rol waarin je zo extreem mag zijn en mensen zo mag manipuleren, is heerlijk om te doen. Ik herken mij hier niet in", zegt Loek. ,,Gelukkig is het enorm gezellig tijdens de repetities, haha, ook met mij!"

Extreem is - na het succesvolle Sexual Perversity en Romeo over Julia - de derde samenwerking waarmee MTV en Rick Engelkes Producties (REP) jongeren naar de theaterzalen willen trekken. Volgens Birgit Schuurman lukt het acteur en producent Rick Engelkes en de muziekzender om een jonger publiek enthousiast te maken, óók de jongeren die met school naar het theater 'moeten'. Ze merkte het toen ze meespeelde in Sexual perversity: ,,Heel veel jongeren waren voor het eerst in het theater, maar je merkte echt dat ze het te gek vonden. Zo van 'wauw, ik dacht dat toneel stoffig was, maar dat is helemaal niet zo!'" Engelkes is volgens Schuurman niet bang om jonge, talentvolle makers, als regisseuse Sarah Moeremans, bij zijn producties te betrekken. ,,Dit stuk bevat spanning, humor en muziek."

De 32-jarige Eva Duijvestein (onder andere Onderweg naar morgen, Meiden van De Wit) hoopt dat Extreem het publiek laat lachen èn nadenken ,,over hun eigen onvermogens en geheimen". Volgens de actrice gaat de voorstelling niet alleen over de vraag 'wat zou jij doen als jou dit overkomt' en over wraakgevoelens, maar ook over verantwoordelijkheidsgevoel. ,,Mijn generatie heeft volgens mij veel meer zelfkennis dan die van onze ouders. Maar ondanks dat jongeren heel goed naar zichzelf kunnen kijken, maken ze nog steeds fouten. Het verschil is dat ze altijd wel een excuus hebben, zo van 'het komt door mijn jeugd'. Ook de verkrachter in het stuk heeft aan het eind een excuus voor zijn daden, waardoor de vraag rijst: wie is hier het slachtoffer, en wie de dader? Is de verkrachter een player, of iemand die hulp nodig heeft?"

Grootste uitdaging

Loek: ,,Dat is de grootste uitdaging van mijn rol: van dader naar slachtoffer. In elke rol zit wel een tegenstelling, net als in dit stuk: het is heel erg heftig. Maar dat zijn vaak de mooiste voorstellingen."

Kaarten kosten 22 euro per persoon (op vertoon van CJP pas met 2,50 korting). Voor meer informatie: www.theaterdereehorst.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie