‘Wij sluiten geen partijen uit’

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,Voor het college sluiten wij geen enkele partij uit,” stelt lijstaanvoerder Van der Poel klip en klaar. De 47-jarige Breunis van der Weerd uit Ede heeft al politieke ervaring opgedaan bij de SGP-fractie in de Staten van de provincie Gelderland. ,,In het dagelijkse leven is Van der Weerd adviseur in groenprojecten. Ook is hij lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei en Eem,” aldus vertrekkend fractievoorzitter Lambert Kisteman, die de kandidaten van de SGP dinsdagmiddag in het gemeentehuis voorstelde. ,,We hopen dat Breunis van der Weerd in de 21ste eeuw de eerste wethouder voor de SGP in Ede mag worden.”

Breunis van der Weerd beoogd wethouder SGP EDE – Breunis van der Weerd is de beoogd wethouderskandidaat voor de SGP. Van der Weerd staat op de vijftiende plek van de kandidatenlijst. Twee weken geleden werd al bekend, dat Nico van der Poel de lijsttrekker wordt bij de SGP. De partij heeft momenteel via een restzetel zes zetels in de gemeenteraad. Van der Poel gaat voor zeven zetels, een aantal dat volgens hem haalbaar moet zijn.

door Jan de Boer

Deskundigheid

Binnen de fractie zelf was er volgens Kisteman niemand in de markt om wethouder te worden. ,,De keuze is min of meer gemaakt op basis van deskundigheid, maar ook op iemand die binnen het gemeentelijke apparaat al enige bekendheid heeft. Hij weet ook goed de weg bij de provincie,” zegt Kisteman, die de reële mogelijkheid van een SGP-wethouder moeilijk kan inschatten. ,,We moeten het afwachten. De vraag is dan ook welk college je kunt vormen. De afgelopen periode heb ik echt het idee dat een wethouder ons niet gegund was. Als ik de geluiden om me heen hoor, krijg ik het gevoel dat daar enige verandering in zit.”

De SGP was al de partij met de jongste gemiddelde leeftijd. Dat lijkt de partij ook na de verkiezingen van 3 maart 2010 te worden als je de eerste acht personen op de kandidatenlijst ziet. De jongste, Cornelis Mosterd, is 25 jaar en de oudste, Adrie van der Voorde 60 jaar. De eerste vijf op de lijst zijn personen, die nu ook al zitting hebben in de Edese gemeenteraad. De uit Wekerom komende Arnold Versteeg staat op plek twee. De Edervener Evert Jansen is derde, Lunteraan Albert Pluimers vierde en de Edenaar Teun van Roekel vijfde.

Mosterd staat op zesde plaats. Hij woont in Harskamp, staat daar voor de klas en volgt bij de Christelijke Hogeschool Ede een hbo studie theologie. De in Lunteren wonende Adrie van der Voorde is zevende. Van der Voorde is als project ingenieur werkzaam bij de KEMA. De op de achtste plaats staande Gerrit Flier uit Wekerom studeerde fiscaal recht aan de universiteit en werkt in de accountancy. Henk Kok (Wekerom), Theo Snetselaar (Ederveen), Gerrit Jansen (Ede) en Arjan Adriaanse (Bennekom) staan op de plaatsen negen tot en met twaalf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie