Hulp aan kinderen van Masai

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

De naam Catharinafonds (opgericht in 2002) is gekozen omdat de oma van de familie Dekker Catherina heet, terwijl zij zich sterk inzette voor kinderen en gezin. ,,Ook in Kenia zijn vrouwen erg actief, zoals in de organisaties van het kindertehuis en in de scholen’’, staat er in de folder. ,,Onderwijs is dé sleutel tot verbetering van de leefsituatie en kansen van Keniaanse kinderen.’’

Catharinafonds voor Kenia heeft wortels in Ede EDE - De gevolgen van een bezoek aan een neef in Kenia kunnen groot zijn. Dat ervaarden Piet en Ria Dekker uit Ede aan den lijve. Ze raakten onder de indruk van de nood in het ‘Mother Mercy Home’ voor weeskinderen. Het resultaat is stichting Catharinafonds, een organisatie die steun geeft voor onderwijsontwikkling in Zuid-Kenia.

door Freek Wolff

De aandacht is gericht op de Namanga-regio, het leefgebied van voornamelijk de Masai. Bedden, kippen, warm water, dat zijn enkele doelen geweest die eerst werden nagestreefd. In één jaar tijd groeide het aantal kinderen in het Mother Mercy Home van 44 naar 88 kinderen. ,,Daar gaat het nu goed en daarom zijn we overgeschakeld naar het gebied waar hulp harder nodig is. We steunen daar zes basisscholen. Het gaat om de bouw van klaslokalen, de inrichting, voeding, onderwijzers en individuele steun aan studenten met veel talenten’’, licht Piet toe.

Intussen zijn het 2500 leerlingen om wie het fonds zich bekommert, terwijl het toekomstperspectief gaat om 5000 kinderen. ,,Daardoor zit je met een spanningsveld: ga je vooral voor de uitbreiding of verhoging van de kwaliteit. Want andere scholen in de omgeving kijken natuurlijk met een jaloers oog toe...’’

Kilimanjaro

Het fonds heeft een Nederlandse en een Keniaanse tak. De eerste is gericht op subsidieverwerving, de tweede regelt de planning en de besteding van de middelen. De laatste wordt ondersteund door Impulsis (van Edukans). Het geld komt van individuele giften, de families, rechtstreeks van kerken (Antonius en Goede Herder, rk-parochies in Ede), diaconieën van kerken (zoals in Monster) en bedrijven.

De Masai is slechts 2 procent van de Keniaanse bevolking en wordt achtergesteld. ,,Maar we willen niet dat ze afhankelijk van ons worden. Daarom willen we graag dat eerderde deel door de plaatselijk bevolking zelf wordt betaald en een derde door de regering.’’

Intussen droeg Piet het estafettestokje over aan zijn zoon Ward, die nu voorzitter is van de stichting. Secretaris is Jeroen Pool, de neef van Ria. Hun zoon heeft juist een speciale actie op touw gezet. Met dertig mensen wil hij in januari van 2010 de Kilimanjaro beklimmen, de bijna 6000 meter hoge berg die net over de grens in Tanzania ligt. Elke deelnemer zorgt voor 1500 sponsorgeld dat ten bate komt aan het fonds.

,,Ik ben christelijk opgevoed en het zit in mijn nieren dat je dan beschikbaar bent voor je naaste’’, motiveert Piet zijn inzet. Ooit was hij acht jaar priester, daarna werkte hij veel met ‘onderliggende’ groeperingen en was hij docent aan deen sociale akademie. Ria was maatschappelijk werkster.

u info: www.catharinafonds.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie