Curlingsport bij Friends on Ice

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

Curling is een precisiesport, die lijkt op bowls, petanque en bocce, maar op ijs wordt gespeeld met zware stenen in plaats van metalen (of plastic) ballen. Er wordt over het algemeen aangenomen dat de sport in het zestiende eeuwse Schotland is bedacht, alhoewel het schilderij ‘Jagers in de sneeuw’ van Breughel uit 1565 Nederlandse boeren afbeeldt die het spel spelen. Curling zoals het tegenwoordig gespeeld wordt, is in Schotland ontwikkeld, en werd een officiële Olympische wintersport in 1998. Wereldkampioenschappen zijn er sinds 1957 voor mannen en 1979 voor vrouwen.

Spel met simpele regels, met de Edese variant EDE - Tijdens Friends on Ice in het Openluchttheater wordt ook een curlingcompetitie voor bedrijven gehouden. Één van de initiatiefnemers is Herjan van Harselaar: ,,Het is eigenlijk een wild idee van een zondagmiddag toen iemand op Eurosport curling zag. Voor de competitie, die op de maandag wordt gehouden, hebben zich intussen veertien teams gemeld. Er kunnen nog zes teams bij.”

door Jan de Boer

Drie jaar geleden werd al geopperd curling te gaan doen. ,,In dat seizoen was het toen te laat om het te organiseren. Daarna is Friends on Ice één jaar niet geweest. En vorig jaar in CineMec kon het niet gespeeld worden. Nu hebben we het verhaal toch weer opgepakt. Ik kwam op een zondag binnenlopen en men zei: ‘volgend jaar gaan we curling spelen en jij mag het organiseren’.

Geen enkel probleem voor Herjan van Harselaar. ,,Het probleem werd om de spullen te krijgen waarmee curling wordt gespeeld. Daar is in Nederland niet aan te komen. Eigenlijk in heel West Europa niet. In Engeland is er één winkel waar je de spullen kunt kopen. Het is heel ingewikkeld. Je moet officieel zestien stenen hebben voor een wedstrijd uitvoering. Zo’n set stenen kost tussen de twintig - en de vijfentwintigduizend euro. Daarnaast heb je nog allerlei andere attributen nodig.”

Dat was volgens Van Hasselaar niet haalbaar om als geintje te kijken op een paar avonden of iets leuk is. ,Toen ben ik gaan zoeken op internet. En ben ik op een gegeven moment in Apeldoorn terecht gekomen. Daar hebben ze een bedrijvencurlingcompetitie al een jaar of zes. Daar speelt men drie avonden in de week met in totaal vijfenzestig teams in vier weken. Ik ben er een avondje wezen kijken hoe ze dat daar deden.”

Nadat de plannen in Ede heel serieus werden nam Van Harselaar weer contact op in Apeldoorn. ,,Daar hadden ze de stenen zelf laten maken. Qua gewicht en qua afmetingen zijn ze hetzelfde als de officiële stenen. Alleen deze zijn van hout en uitgevuld met lood, zeg maar. In Apeldoorn werkt men daar al die tijd al mee. We hebben dezelfde stenen gekocht. Dat was een stuk goedkoper, anders was het niet haalbaar.”

Daarna moest de Edenaar nog op zoek naar een ‘witte stip’. ,,In het ijs moet je een target hebben. Bij de aanleg van de ijsbaan moet de target meegenomen worden. Ik denk dat we eerst een centimeter of zes er op spuiten. Daarna de stip er in en dan nog wat water er op. Dat contact in Apeldoorn is wel handig. Als we vragen hebben, kunnen we op hen terugvallen. We hebben vier maandagavonden beschikbaar. De schaatsbaan is dan gesloten. We gaan spelen met de eenvoudige regels, met de Edese variant."

Foto:

Herjan van Harselaar kreeg te horen: ,,Volgend jaar doen we curling......., en jij mag het organiseren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie