Deel nieuwbouw kop Parkweg

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

Na jarenlange verpaupering van de markante panden met veel horeca en politieke besluiteloosheid blijkt een gehele aanpak financieel te gecompliceerd en te kostbaar. De gebouwen zijn immers in handen van de gemeente zelf (meeste), projectontwikkelaar Kuipers en een tiental particulieren. Wethouder Simon van de Pol zou teveel gemeenschapsgeld moeten stoppen in een rigoureuze aanpak.

Meeste steun ‘strategische’ sloop panden EDE - Het zit er dik in dat de ‘kop van de Parkweg’ deels gesloopt en herontwikkeld wordt en niet in zijn geheel. De collegepartijen CDA, PvdA, ChristenUnie en VVD hebben een meerderheid in de gemeenteraad en staan achter dit voorstel van het gemeentebestuur. Dat bleek dinsdagavond in de commissievergadering Ruimtelijke Ontwikkeling (R.O.)

Nu worden op ‘strategische’ plekken panden gesloopt en daar nieuwbouw gepleegd. De hoop is dat op die manier ook andere bezitters gemotiveerd worden om te investeren in renovatie of nieuwbouw.

,,We moeten zo spoedig mogelijk aan de slag. Dat is het belangrijkste’’, beklemtoonde Marije Eleveld van de PvdA. Qua bouwhoogte wil haar partij het liefst tot vier lagen gaan en niet tot zes. De wethouder, ook van deze partij, was op die manier op twee plekken aan de oostkant en één aan de noordkant immers afgeweken van het zogenoemde ‘Masterplan’. ,,Die flexibiliteit willen we er graag in houden, want dat plan was niet rigide geschreven’’, beargumenteerde Van de Pol die aanpassing, tot teleurstelling van omwonenden in de Oranjewijk (zie ook artikel op pagina 21).

Het CDA noemde het, bij monde van Jaap Boot, ,,gemakkelijk scoren’’ dat partijen als D66 hamerden op de afspraak in het Masterplan. ,,Als je niet hoger gaat als vier lagen, waar haal je dan het geld vandaan om dit te betalen?’’ vroeg Boot zich af.

De partij van Marcel van Dalen (D66) en GroenLinks/PE zijn sowieso mordicus tegen en willen nog steeds de complete herontwikkeling. Ook GemeenteBelangen heeft grote vragentekens bij de keuze die het nu zal worden, tevens wijzend op ‘mistig’ parkeerbeleid. ,,Het draagvlak is slechts matig aanwezig en het verhaal is niet compleet’’, meent fractievoorzitter Koos van Boven. De SGP wenst eveneens nog steeds het liefst complete vernieuwing en is huiverig voor een gefaseerde, rommelige aanpak. De wethouder verklaarde dat aan een gefaseerde uitvoering niet is te ontkomen, vanwege de nieuwbouwmarkt en de plannen voor het station.

Ontsluiting van winkelcentrum De Spindop en doortrekking van de Blokkenweg naar de Dr. Hartogsweg bleek ook een aspect dat veel politici bezig hield. D66 legde hier het accent op, net als GemeenteBelangen. Teun van Roekel van de SGP vindt dat het college hier ,,geen heldere visie’’ op heeft. Van Dalen wees op de samenhang met de plannen voor ontwikkeling van de spoorzone aan de noordkant.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie