Bijna 1000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het interregionale vuurwerkteam Gelderland-Midden / Gelderland-Zuid heeft in de maanden september, oktober en november zes zaken afgerond. Hierbij zijn in totaal zeven aanhoudingen verricht en is bijna 1.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

De meeste zaken kwamen aan het licht door (anonieme) meldingen bij het vuurwerkteam of meldingen van vuurwerkoverlast bij de beide politieregio’s. Naar aanleiding van deze tips konden mensen worden aangehouden en werd het illegaal vuurwerk aangetroffen.

Vuurwerkzaken

Het eerste illegale vuurwerk werd op 29 oktober in beslag genomen in Bennekom. Daarbij werden drie aanhoudingen verricht en 8 rollen 100.000 klappers in beslag genomen (112 kilo). In november zijn er twee vondsten van illegaal vuurwerk in Arnhem gedaan, samen een totaal van 141 kilo. Daarnaast is er vuurwerk in beslag genomen in Beuningen en Zevenaar. Een grote vangst was 640 kilo zwaar illegaal vuurwerk in een busje in Malden op 25 november. Het onderzoek hierna loopt nog.

Inzet politie

Het vuurwerkteam is in september gestart met het onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk. De politie wil zoveel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag nemen, verdachten aanhouden en illegale opbrengsten ontnemen. Hierdoor moet het onaantrekkelijk worden om illegaal en gevaarlijk vuurwerk op te slaan of te verhandelen. Bij het team werken veertien politiemensen uit beide regio’s. Daarnaast zijn er in totaal vijftig politiemensen in de units opgeleid als taakaccenthouders vuurwerk. Zij houden zich voornamelijk bezig met het in beslag genomen vuurwerk, maken processen-verbaal en zorgen voor de juiste afvoer van illegaal vuurwerk. Daarnaast zijn zij de oren en ogen van het vuurwerkteam.

Resultaten voorgaande jaren

Vorig jaar (2008) wist het vuurwerkteam 4.500 kilo illegaal vuurwerk in beslag te nemen. Daarbij werden 75 verdachten aangehouden. Het jaar ervoor (2007) werden 79 mensen aangehouden. In dat jaar werd in totaal 22.700 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Hulp gevraagd

Bij het opsporen van (de handel in) illegaal vuurwerk kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Heeft u informatie? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie