Scholen zoeken vaker contact met leerplichtambtenaren

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Bij de afdeling leerplicht van de gemeente Ede zijn in het schooljaar 2008-2009 ruim elfhonderd meldingen gedaan. Dat zijn tweehonderd meldingen meer dan het schooljaar er voor. Het gaat om 5,4% van het aantal leerplichtige jongeren in de gemeente Ede.

Niet alleen met verzuimmeldingen maar ook met adviesvragen nemen scholen contact op. De toename hoeft niet te betekenen dat er meer gespijbeld wordt, wél dat scholen beter melden.

De betere meldingen hebben onder meer te maken met de inzet van een speciale kwalificatieplichtambtenaar. Deze man is in augustus vorig jaar begonnen en werkt voor de gemeenten Ede, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Hij houdt zich bezig met het verzuim en de dreigende uitval van jongeren op de ROC’s in de regio. Binnen de ROC’s is nu veel meer bekend over de Leerplichtwet en de regels rondom het melden van verzuim. Voor het schooljaar 2009-2010 is een tweede kwalificatieplichtambtenaar gestart. De verwachting is dat het aantal meldingen dit schooljaar dus nog zal stijgen, omdat er meer controle en inzet mogelijk is.

Luxeverzuim

In het schooljaar 2008-2009 is ook gecontroleerd op het zogenoemde luxeverzuim. Dat is ongeoorloofd schoolverzuim buiten de reguliere schoolvakantie om, vaak vlak voor of na de vakantie. Ouders kunnen, wanneer dit ongeoorloofd gebeurt, een proces-verbaal krijgen. Dat is dertien keer voorgekomen. Om luxeverzuim tegen te gaan, bezoeken leerplichtambtenaren de scholen bijvoorbeeld de dag voor de vakanties en controleert of iedereen er is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie