Cirkel schakers blijven winnen

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Deze week werd de derde ronde in de OSBO competitie gespeeld. Tweedeklasser De Cirkel 1 deed goede zaken. Het sterke Schaakstad 5 werd duidelijk verslagen. Met de 5,5 - 2,5 overwinning behoudt De Cirkel de koppositie. Op papier lijkt alleen het eveneens nog ongeslagen ESV 2 een geduchte concurrent. Stilletjes wordt al gedroomd van een kampioenschap. Maar soms zijn dromen bedrog. Teamleider Ben Zee waarschuwt zijn spelers nadrukkelijk voor overmoedigheid. Elke wedstrijd wordt weer op 'nul' gestart. Ook het derde team kwam in competitie verband uit. Zij waren minder succesvol. Tegen het Oosterbeekse OPC 1 werd een 4,5-1,5 nederlaag geleden.

Doordat veel spelers extern aantraden had dit gevolgen voor de interne competitie. Koploper Pronk kwam niet in actie. Hij zag Jan Pijkeren (2e) na een zege op Rob Heynis dichterbij komen. Ook Thomas Slijper (6e) deed goede zaken. Hij versloeg in een superspannend eindspel Albert Bootsman. Opmerkelijk was de zege van Gijsbert Nagel. Met zijn winst op Johan Ziegler boekte Gijsbert de eerste seizoenswinst. Negen keer eerder moest hij zijn tegenstander feliciteren. Nu stond Nagel zelf aan de goede kant van de score. ,,Ben ik echt heel blij mee. Het oefenen wordt beloond. Dit motiveert me om door te gaan", aldus de dolgelukkige Nagel. Ziegler zag het glimlachend aan. De nestor kon de vreugde wel waarderen.

Favoriet

De Cirkel 1 is in de tweedeklasse op papier de sterkste. Maar dat moet achter het bord wel worden waargemaakt. Schaakstad 5 won de vorige wedstrijd met 6-2. De Edenaren waren dus gewaarschuwd. In de sterkst mogelijke opstelling werd aangetreden. Het snelst klaar was Hans van de Weteringh. In een stelling waarin hij drie pionnen won tenkoste van een stuk, moest hans berusten in herhaling van zetten. Ontwijken betekende dat de vijandelijke dame zijn stelling in kwam. De gevolgen daarvan lieten zich raden.

Martijn Bakker zette zijn team snel daarna op een voorsprong. Bakker speelde met wit in een Siciliaanse opening zijn geliefde 2. Pa3. Het werd een mooi gevecht, waarin Martijn steeds het beste van het spel had. Door een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander werd een stuk gewonnen. Hoewel zijn tegenstander nog allerlei dreigingen in de stelling vlocht was de winstweg vinden geen probleem. Jef van Sieten consolideerde de voorsprong 1½ - ½, red.) door in een Benoni een degelijke remise binnen te halen. Het evenwicht werd nergens verbroken. Ook Tom Pronk speelde remise. Ook hier ging het bijna de gehele partij gelijk op. De kennis over de Engelse opening was bij beide spelers voldoende aanwezig.

Van der Wijngaart

Het was de in de interne competitie minder op dreef zijnde Peter van der Wijngaart die de voorspong vergrootte. Met zwart legde Peter in de Franse opening (3 Lb4) wit op de pijnbank. De Apeldoorner kon de problemen ten koste van kwaliteitsverlies nog wel enige tijd voor zich uitschuiven. Maar de Edese zege verhinderen was teveel van het goede. Met nog drie partijen te gaan moest nog minimaal een punt worden veroverd.

Een tegenvaller was het onverwachte verlies van teamleider Ben Zee. Deze had met wit in een Damegambiet opening een prachtige stelling opgebouwd. Oogsten leek slechts een kwestie van tijd. Zee probeerde via een doorstoot met zijn pionnen in het centrum een beslissing te forceren. Helaas verloor hij toen een stuk, dat zettenlang niet geslagen kon worden, op straffe van torenverlies. Maar via een venijnig tussenschaakje van zwart kon dat opeens wel omdat Zee dan mat zou gaan achter de paaltjes.

Maar er was ook een keerzijde. Harold Boom stond op verlies. Maar een nijpende tijdnood haalt Harold altijd het beste uit zichzelf naar boven. In de laatste minuten deed Boom bijna 40 zetten. Op miraculeuze wijze wist Boom zijn tegenstander in een 'matnet' te vangen. Met 60. g4 schaak moest de zwarte koning naar h4, waarna wit met 61. Th6 mat kon geven.

De teamzege was binnen. Slechts regerend clubkampioen Carel de Vries was nog in touw. De Vries had met zwart, eveneens in een Franse partij, een duidelijk overwicht opgebouwd. In de tijdnoodfase kon wit de aanvalsgolven van Carel niet meer keren. Het zware materiaal van wit maakte van de witte stelling tot een ruïne.

Derde team

Zoals in de aanhef vermeld verloor het derde team van het Oosterbeekse OPC. Jaap van de Brink zette met een vlotte zege zijn team nog op voorsprong. Die verdween als sneeuw voor de zon. Eshuis, Bor en Janssen moesten capituleren. Louis van der Vos speelde remise had gespeeld. Jan Blokpoel mocht de zaal sluiten. Hij speelde een prima partij. Stond lang op winst. Maar liet zich in de snelschaakfase de kaas van het brood eten. Met voor beide spelers nog ongeveer 40 seconden op de klok, was de pionnen opmars van tegenstander Vasquez niet meer te stoppen.

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Uitslagen interne competitie

Bij Smit - Spronk, De Groot - Bottema, Banga - Bomhof, Wenning - Van den Berk en Van Golberdinge - Rood werd het 1-0. De partijen Kingma - Aalbers, Van der Niet - Postma, Van Esch - Di Pietro, Vos - Bakkenes en tenHolte - Hoek eindigden in 0-1. Remise speelden: Degenhart - Hartsuiker, Pasveer - Verduyn en Faasse - Mouthaan.

Stand aan kop

1. Pronk 818,50

2. Pijkeren 754,00

3. Van Swieten 718,17

4. De Vries 664,17

5. Bakker 638,33

Foto 1: Gijsbert Nagel geniet intens van zege.

Foto 2: Peter van der Wijngaart extern goed op dreef.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie