Van der Kolk in de clinch met Kremers

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

Ede betaalt een bedrag van ruim 86.600 euro voor allerlei evenementen in de gemeente. Niet alleen bij de vrijwilligers in Ede is er een grote angst, dat het mes gaat in één van de in totaal 31 evenementen. Ook meent menigeen dat veel van de 150 vrijwilligers in de gemeente Ede zullen afhaken. Iets wat wethouder Kremers overigens niet gelooft.

‘Onder wiens vlag komen evenementen?’ EDE – Het lijkt er niet op dat het goed komt tussen het bestuur van de VVV Veluwe & Vallei en de Edese wethouder Roel Kremers. De VVV praat niet meer zelf met Kremers, maar correspondeert via haar raadsman, de Edese advocaat Tjeerd van der Veen. Een groot verschil van mening heeft men over de organisatie van de evenementen in de gemeente Ede.

door Jan de Boer

Bij die evenementen moet onder meer gedacht worden aan de Airborne landing, de Vlegeldag, de Pegasus wandeltocht en de Airborne Taptoe. Andere festiviteiten zijn bijvoorbeeld het standwerkerconcours, de Chrudim acties, het vliegerfeest op de Ginkel, 100 jaar Hilgers en Koepel Cultureel.

Jan van der Kolk neemt nog steeds aan dat Ede het zogenaamde cafetariapakket aan de plaatselijke VVV uitbesteedt. ,,Ik kan mij nog steeds niet voorstellen, dat Ede alles ophangt aan één persoon, Wim Jacobs. Hoe goed Jacobs ook is, in de nieuwe situatie van het Veluws Bureau voor Toerisme is hij geen directeur. Hij heeft uit te voeren wat men hem in de toekomst opdraagt.”

Het grote bedrijfsleven moet in de nieuwe situatie met grote bedragen over de brug komen. ,,Dat zit hier niet in Ede, wel in Apeldoorn. We gaan in Ede de slag verliezen.” Van der Kolk vindt dat het VBT zich eerst maar moet bewijzen. ,,Laat ons als VVV voorlopig de Edese evenementen doen. Bouw zekerheid in. Laat het VBT zich eerst maar bewijzen.”

Jarenlang heeft hij de VVV geadviseerd om zich aan te sluiten bij de Veluwe, stelt wethouder Kremers. ,,Nu is het zover en de VVV heft zichzelf niet op. Ze richten zich nu op de Vallei. Tot zes weken geleden verkondigden Van der Kolk en Zwaginga van de VVV, dat ze dat alleen maar konden als zij het cafetariapakket mogen afnemen. Al het personeel gaat naar de VBT. En vervolgens huurt men als VVV Vallei het personeel weer in. Ze worden concurrent van zichzelf. Dat is toch raar.”

Kremers wil meedenken. ,,Wij gaan voor de continuering van de evenementen. Ik heb de VVV aangeboden dat zij mee mogen doen. Aan niemand heb ik nog offerte gevraagd. Omdat de handtekening van Van der Kolk en Zwaginga veertien dagen geleden onder het sociaal plan is gezet, kon ik niemand ook gelet op de bezuinigingen iets vragen.”

,,Aan de VVV Vallei, de VBT en misschien nog een andere partij, vraag ik tegen welk bedrag zij de evenementen organiseren. Ik ga er vanuit dat de evenementen, die er waren er ook het komende jaar zullen zijn. Wie dat uitvoert, ga ik offreren. In mijn optiek verandert er voorlopig niets met de evenementen in Ede. Alleen is het de vraag onder wiens vlag het wordt uitgevoerd.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie