D66: ‘In Ede kan het anders’

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

Wel is Van Dalen bereid te vertellen waarvoor D66 gaat. ,,Dat is voor goedkope sociale en duurzame woningbouw in de hele gemeente Ede. Daar heeft het huidige college niets van gemaakt”, vindt hij. De veiligheid in het algemeen en met name de veiligheid in de wijk Veldhuizen staan ook hoog op het lijstje van D66. ,,De aanpak is niet goed. Er moet niet alleen maar politie op straat zijn en cameratoezicht. Ook willen wij in Ede geen zwarte scholen.”

‘Verder met centraal stellen werkelijkheid’ EDE - ‘In Ede kan het anders’. Dat is de slogan van D66 voor de raadsverkiezingen op 3 maart 2010. Al eerder werd bekend dat Marcèl van Dalen lijsttrekker wordt. In de voorbije week, is bij D66 de complete lijst vastgesteld. D66 zit in de lift. Iets wat ook Van Dalen weet. Maar aan een voorspelling hoeveel zetels zijn partij gaat halen, waagt hij zich niet.

door Jan de Boer

In de komende raadsperiode gaat Marcèl van Dalen voor een samenwerking met andere partijen. ,,D66 zal doorgaan met het centraal stellen van de werkelijkheid. Geen prestigeprojecten, maar het handhaven van het huidige niveau van welzijnsvoorzieningen. En voorzieningen op het gebied van kunst en cultuur staan voorop.”

Aan de hand van de huidige peilingen lijkt D66 in 2010 te gaan winnen. Van Dalen lijkt er al op in te spelen. ,,Binnen de nieuwe fractie dient saamhorigheid en eensgezindheid een vanzelfsprekende zaak te zijn.” Sina Salim (25 jaar), promovendus aan de Universiteit Wageningen, staat op de tweede plaats bij D66. Van oorsprong komt hij uit Iran. ,,Ik ben een groot voorstander van het duurzame milieubeleid.”

De huidige fractievolger, John Wijsmuller (61 jaar), is derde. ,,Het introduceren van nieuwe ideeën veroorzaakt soms stormachtige reacties. Ede ligt in de Bijbelregio van Nederland en loopt op een aantal gebieden sterk achter. Als raadslid van D66 in Ede moet je geduld en een rechte rug hebben.” De 18-jarige Wilco Ploeg, die politicologie en bestuurskunde studeert, staat op de vierde plaats. Hij kan het jongste raadslid ooit in Ede worden.

Door het voorzitterschap van de jongerenraad is Ploeg betrokken geraakt bij de lokale politiek. ,,Het lijkt mij geweldig om ook mijn steentje bij te dragen aan meer openheid, minder leugens, maar bovenal ook een beter beleid.” El Bachir Amenchar (34 jaar), een zelfstandig ondernemer, staat op plaats vijf. Hij is lid van de adviesraad Integratie en Participatie. Ook zet hij zich in voor de kerngroep Marokkaanse Gemeenschap Ede. ,,Al jaren voert de gemeente Ede een zwak minderhedenbeleid”, vindt El Bachir Amenchar.

Onno Visscher (53 jaar), directeur in het basisonderwijs en bestuurslid van de vereniging voor protestants christelijke schoolleiders, staat zesde. ,,D66 kan zich juist in de plaatselijke politiek profileren”, stelt Visscher. Danny Brouwer (52 jaar), onderwijscoördinator/-manager en zevende op de lijst is het daar helemaal mee eens. ,,Voor mij is D66 een pragmatische links sociaal liberale partij, die genuanceerd een mening heeft over allerlei maatschappelijke items.” Peter Hornstra, Erna van Mierlo, Diederik Bel, Do Ligtelijn en Louise Weesie staan op de plaatsen acht tot en met twaalf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie