Minaretten

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

Gebouwen en bebouwing zijn toch zaken die ons bezig houden.

Enka terrein, Nieuwe Landgoed, Kernhem. Om er te wonen, maar vooral om er naar te kijken. Vele stedentrips zijn erop gebaseerd. Natuurlijk, smaken verschillen. Sint Hubertus is nu eenmaal niet te vergelijken met het raadhuis. Of het slagschip, zoals een van onze wethouders het gekscherend pleegt te noemen.

Religieuze bouwsels spelen een hoofdrol. Ik adviseer u het onlangs gepresenteerde boekwerk ‘Een eeuw vol kerken’ van Arie Romein en Cor van Iterson eens te lezen. In de twintigste eeuw werden in Ede liefst twintig kerkgebouwen gerealiseerd. Torens sieren ieder dorp en stad.

In dat opzicht was het wel even schrikken dat in Zwitserland vorige week middels een referendum werd beslist dat minaretten in dat land voortaan uit den boze zijn. Bizar dat mensenrechten zo op de spits gedreven worden. Met het ware geloof heeft het toch niets meer te maken? Net als u ben ik ook een beetje katholiek, hervormd, apostolisch, een vleugje 'baptistisch', hersteld hervormd, een tikkeltje vernieuwd gereformeerd, islamitisch, fervent boeddhistisch, met een wolkje humanisme.

U zult daarom met me eens zijn dat het mooiste religieuze bouwwerk van Ede pas deze eeuw in het Peppelensteeggebied tot stand kwam. Daardoor heeft deze moskee genoemd boekje waarschijnlijk niet gehaald.

Ik hoop deel twee nog mee te maken. Een minaretje of drie zouden immers aanwinsten voor de skyline van Ede betekenen, nietwaar? Leve de verzuiling!

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie