Geen Nieuw Zeeland voor zeiler

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

Hameter maakt de overstap naar de laser, een boot die ook op de Olympische Spelen uitkomt. De Lunterse zeiler sloot in het voorbije weekeind de training in de laser in Medemblik bij het watersportverbond af, waar hij in ‘project 2012’ is opgenomen. Project 2012 is een talentontwikkeling traject waarin wedstrijdopleiding en een trainingsprogramma worden gegarandeerd voor talentvolle zeilers. Jeroen Hameter nam het zeilvirus over van zijn ouders. Hij kreeg het zeilen onder de knie in Harderwijk, waar zijn ouders ieder weekeinde heen gingen.

Jeroen Hameter stapt van ‘splash’ over op ‘laser’ LUNTEREN - Jeroen Hameter kan helemaal opnieuw beginnen. Hij behoorde bij de vaderlandse top in de jeugdklasse splash. In het jaarklassement eindigde de nu nog 17-jarige Lunteraan op de tweede plek. Door een gebrek aan sponsors ziet hij af aan de wereldkampioenschappen, die in januari 2010 in Nieuw Zeeland worden gehouden. ,,Als ik genoeg geld had gehad, was ik er wel heen gegaan. Het was nu niet te doen.”

door Jan de Boer

Driemaal in Kroatië, Portugal en Engeland deed Jeroen Hameter in de splashklasse mee aan de wereldkampioenschappen. ,,Daarbij ben ik als hoogste veertiende geworden. Twee jaar geleden ben ik Duits kampioen geworden. En dit jaar als derde geëindigd bij de Belgische kampioenschappen.” Vanaf het begin vond de Lunteraan zeilen schitterend. ,,Het is mooi om op het water te zijn. De snelheid ook. Nu ben ik overgestapt naar een andere boot en gaat allemaal net een stukje sneller. En een stukje zwaarder. Als er een keer veel wind is, gaat de boot supersnel. Geweldig om te doen.”

Van splash naar laser

Sinds midden oktober zeilt Jeroen Hameter in de laser. Ook een boot waarin hij alleen zeilt. In de laser moet de Lunterse zeiler zich weer helemaal waarmaken. Door een test en omdat hij in de topploeg bij de splash zat, kan Hameter makkelijker doorstromen. ,,Met een groepje andere zeilers heb ik een trainingsprogramma. In Medemblik trainden wij de zaterdag en zondag de hele dag op het water.”

,,Om tien uur sta je ’s morgens al klaar,” vervolgt hij. ,,Dan ga je eerst bespreken wij je die dag gaat doen. En dan zit je tot een uur of vier, half vijf op het water. Je eten heb je bij je, dat eet je op het water op. Daarna ga je op de kant nabespreken hoe het die dag ging. En slaap je daar met een groep jongens. Ik moet veel trainen om te leren hoe de laser zeilt. De boot heeft heel andere eigenschappen. Hij zeilt gewoon anders.”

Nadeel voor de nu 1.73 meter lange Hameter is dat hij waarschijnlijk niet echt groot zal worden. Daardoor krijgt hij het als zeiler in de toekomst moeilijker dan grotere concurrenten. Via zijn sponsor Fitness centrum Lunteren heeft Jeroen Hameter een op het zeilen aangepast trainingsprogramma. ,,Eigenlijk wil ik naar de grotere boten toe.” Het is zijn ambitie om als hij ouder is te kunnen zeilen in de Volvo Oceanrace, een race om de wereld. ,,Dat is natuurlijk een hele grote stap hoger. Het is mijn droomwens.”

Een andere mogelijkheid is ook de overstap naar een tweemansboot, bijvoorbeeld een 470. ,,Daar ben ik wel een type voor, ja. Alleen het probleem daarbij is, dat je een maatje moet hebben waarmee het helemaal klikt. Die is moeilijk te vinden. En een 470 is een redelijk dure boot.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie