Ambulances komen vaak te laat in Harskamp en Otterlo

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP / OTTERLO - Bij een kwart van alle ritten die ambulances dit jaar in de eerste tien maanden maakten naar Harskamp en Otterlo werd de norm van de aanrijtijd van 15 minuten niet gehaald. Dit blijkt uit de ritgegevens spoedeisend vervoer van Hulpverlening Gelderland Midden (HGM).

Tot en met oktober was de overschrijding voor Otterlo exact in 25 procent en voor Harskamp zelfs in 27,7 procent van alle gevallen. Het aantal ritten dat ambulances maakte naar deze dorpen betrof: 65 voor Harskamp en 72 stuks naar Harskamp.

In Ede werden in die tien maanden maar liefst 1115 ritten gemaakt. Hier was de overschrijding van de aanrijtijd slechts 4,8 procent. Rond dit percentage schommelt het ook bij de overige plaatsen in de gemeente Ede: Bennekom (4,1%), Ederveen (2,9%), Lunteren (7,7%) en Wekerom (5,9%). Opvallend is dat bij de 15 ritten naar De Klomp de ambulance steeds op tijd kwam. Het gemiddeld percentage van overschrijding binnen de Edese gemeentegrenzen is 6,6%.

HGM verklaart dat zij vanaf eind september is begonnen met een nieuw rooster met meer eenheden en dat daarna verbetering is geconstateerd richting Harskamp.

Per 1 januari 2011 wordt de nieuwe Wet Ambulancevoorziening (Waz) van kracht. Belangrijkste veranderingen ten opzichte van de huidige situatie zijn: regionale organisatie (gelijk aan 25 veiligheidsregio's); vergunning van de minister na zwaarwegend advies van de zorgverzekeraar en het bestuur van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR); zorgverzekeraars die moeten onderhandelen met aanbieders over het effectief inzetten van geld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie