Gelderse Vallei ook getroffen door Q-Koorts (update)

10 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Een bedrijf in Ede is besmet met de geiten- en schapenziekte Q-koorts en één is verdacht. Het gaat om een bedrijf in Lunteren en om één in Bennekom. Op minstens vier bedrijven in de regio is Q-koorts geconstateerd. Dat kan afgeleid worden van de kaart die het ministerie van LNV woensdag naar buiten bracht.

Op deze kaart zijn vier cirkels ingetekend met een straal van vijf kilometer rondom elk besmet bedrijf. Binnen deze cirkels vallen in ieder geval Barneveld, Lunteren, Ede, Wageningen, Veenendaal en Rhenen. Om hoeveel besmette bedrijven het in totaal gaat is nog niet bekend. Ook is de exact locatie per bedrijf niet naar buiten gebracht. Besmette dieren op deze bedrijven worden binnenkort geruimd, om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De ziekte zelf heeft zich hier onder mensen nog nauwelijks gemanifesteerd. ,,Er hebben zich momenteel slechts twee mensen in de regio Gelderland-Midden gemeld met de ziekte Q-koorts” aldus Hulpverlening Gelderland Midden. ,,Daarmee is het aantal besmettingen hier nog erg laag”, zegt woordvoerder Adrienne Spijker. ,,Al zou het kunnen dat er nog zieke mensen zijn die zich niet gemeld hebben omdat ze zelf niet weten dat het om Q-koorts gaat. Officieus kan het aantal zieken iets hoger zijn, maar momenteel is geen sprake van een besmettingsperiode.” Daarnaast kent de ziekte een incubatietijd van enkele weken.

Thea van Dijk, woordvoerder van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede laat weten dat het ziekenhuis nog niet te maken heeft gehad met Q-Koorts. ,,Er heeft zich geen enkele patiënt gemeld en daarom is het ook niet nodig om extra maatregelen te nemen in ons ziekenhuis." Mochten er zich wel patiënten met deze besmetting melden, dan kan daarvoor het Mexicaanse Griep-draaiboek worden ingezet. ,,Dat sluit naadloos aan", aldus Van Dijk.

Ministers Gerda Verburg en Ab Klink kondigden woensdag maatregelen aan om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan door geiten en schapen op besmette bedrijven te ruimen. Dit vanwege de explosieve groei van het aantal besmettingen landelijk. Voor 2007 werden jaarlijks gemiddeld zo’n twintig mensen ziek als gevolg van de Q-koorts, maar in 2007 liep het aantal opeens op naar 168, in 2008 duizend en dit jaar bijna 2300. Zes mensen zijn aan Q-koorts overleden.

De Edese schaapskudden doen mee aan het Q-Koortsprogramma. Dit laat H.P. Prangsma van de Stichting Edese Schaapskudden weten. ,,De schapen zijn echter nog niet ingeënt. Dat komt omdat er voor ons geen entstof beschikbaar was en wij in vrijwillig gebied vielen." Hij vervolgt: ,,We hadden die maatregelen al lang willen nemen." Volgens hem hebben de ministers woensdag gesproken over melkschapen en -geiten. ,,En die hebben wij niet, dus wij vallen niet onder die categorie. We wachten nu af wat de ministeries gaan opleggen. Het is sinds woensdagavond wel spannender geworden."

In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van Q-Koorts bij mensen. De meeste mensen lopen de ziekte op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, tijdens de lammerperiode van februari tot en met mei van geiten en schapen. Dat betekent dat mensen besmet kunnen worden door dieren die de bacterie bij zich hebben. Q-koorts bij mensen komt vooral in het zuiden van Nederland regelmatig voor. Q-koorts is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. De mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Soms verloopt Q-koorts ernstiger. Dan begint de ziekte in korte tijd met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan een leverontsteking veroorzaken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie