Buitenzorg heeft een nostalgische aanpassing ondergaan

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Rien de Kruif en zijn vrouw Yvon werden in 1972 de eigenaren van het toenmalige hotel restaurant Buitenzorg. De locatie zelf bestaat al vanaf 1842 met de toenmalige eigenaar de heer Waller. In 1870 werd het verbouwd tot een meisjesschool en in 1895 werd het verbouwd tot een hotel.

In dat jaar ontstonden ook de eerste contacten met de Heineken brouwerij Nederland. In de ogen van het echtpaar De Kruif paste de ramen in het beneden gedeelte niet in de nostalgische sfeer die er heerst. ,,Afgelopen zomer werden deze vervangen door originele halfronde ramen uitgevoerd door bouwbedrijf Elberetsen", aldus Cezar de Kruif, die op dit moment de dagelijkse leiding in handen heeft.

Vier weken

,,Een aantal jaren geleden hebben we het dak laten vernieuwen met een origineel pannendak. Het vervangen van de ramen gebeurde aan de hand van oude foto's door bouwbedrijf Elbertsen. In samenwerking met bouwkundig adviesbureau Jan Blankenstein en de monumentale commissie van de Gemeente Ede is het plan tot in details uitgewerkt en opnieuw gemaakt. Het hang- en sluitwerk en de luiken zijn eveneens op originele wijze vervangen. De totale verbouwtijd heeft vier weken in beslag genomen, maar het resultaat en de de reacties mogen er zijn", aldus Cezar.

,,Als 4-jarige liep ik hier bij mijn ouders binnen het gebouw en ik loop hier nog altijd met veel plezier rond. In de loop van de jaren heeft Buitenzorg een speciale naam opgebouwd met het Heideweekfeest, het Oranjebal en het AH Rozenplein allerhande diner rond St.Nicolaas. Andere activiteiten zijn een koksfeest met een loterij waarvan de opbrengst gaat naar de Edese schaapskudde. Een heksenfeest met als bijzonderheid een zondagmiddag voor de kinderen. Op 1 januari hebben we het nieuwjaarsfeest waarvoor al onze gasten zijn uitgenodigd vanaf 17.00 uur."

Tizoc

Bij veel 'oudere jongeren' roept de naam Tizoc ongetwijfeld herinneringen op. Vele trouwerijen zijn daar ontstaan want Tizoc was de locatie waar de jeugd samenkwam. ,,Een keer per jaar houden we een Tizoc reünie waar tussen de achthonderd en duizend voormalige bezoekers op afkomen. Als blijk dat het nog leeft. Deze avond wordt traditioneel gehouden op de woensdag voor Hemelvaartdag. Naast dit feest wordt Tizoc gebruikt voor recepties, bruiloften, partijen en diners. Indien gewenst kan men Tizoc particulier afhuren voor de genoemde feesten."

Volgens Cezar is men ,,ook dit jaar met catering weer nauw verbonden met de ijsbaan op de unieke locatie de Eder Kuil waar we samenwerken met de organisatie van het ijsfeest." Als laatste wil Cezar nog kwijt dat hij ,,alle inwoners van Ede en omgeving uitnodigt om een kijkje te komen nemen naar de nieuwe nostalgische raampartij."

Restaurant Buitenzorg

Amsterdamseweg 19 Ede

Tel. 0318-610313

www.buitenzorg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie