Geen boze reizigers op station Ede-Wageningen

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen is zondag van start gegaan. Soms verandert er veel voor reizigers, soms valt het wel mee. Op station Ede-Wageningen treft Ede Stad in in ieder geval geen boze reizigers. Alleen de gewijzigde treintijden van de Valleilijn naar Amersfoort zorgen voor kleine irritaties.

door Tari ter Maat

Bij een rondvraag op station Ede-Wageningen blijkt dat het grootste deel van de reizigers weinig hinder heeft van de nieuwe treintijden. Aan de andere kant zijn zien veel reizigers ook geen voordelen. ,,Ik merk er niets van'', vertelt een meneer die staat te wachten op de trein richting Utrecht. ,,Het verschil is maar één minuut.'' De treintijden de andere kant op, in de richting van Arnhem en Nijmegen, zijn zelfs helemaal gelijk gebleven. Hier dus geen hinder, maar er zijn ook geen voordelen.

De irritaties ontstaan met de aansluitingen van de treinen uit de richting van Arnhem met de Valleilijn naar Amersfoort. ,,'s Ochtends is het wat ongunstiger geworden'', vertelt een reiziger, die 25 minuten te vroeg al op het perron voor de trein naar Amersfoort zit. ,,Dan sluit de trein niet zo lekker meer aan. Daar tegenover staat dat de treinen op de terugweg wel goed aansluiten.'' Dit betekent voor deze reiziger dat hij in het vervolg in Arnhem een trein eerder moet nemen om op tijd in Ede-Centrum te zijn. ,,Dat is toch weer een kwartiertje vroeger opstaan helaas.''

En dit geldt voor veel reizigers vanuit Arnhem. De Valleilijn naar Amersfoort vertrekt namelijk zes minuten eerder dan voorheen. De Valleilijn is dan net weg als de, voorheen goed aansluitende, trein uit Arnhem aankomt. En dus zullen veel van deze reizigers de trein een kwartier eerder vanuit Arnhem moeten nemen om alsnog op tijd op hun bestemming te zijn.

Reizigers die de stoptrein vanuit Arnhem naar Ede-Wageningen nemen, kunnen net geluk of net pech hebben. Deze trein neemt reizigers mee vanuit Arnhem, Oosterbeek en Wolfheze. De trein komt één minuut aan voordat de trein naar Amersfoort vertrekt, maar gelukkig wel op hetzelfde perron. Voor de jonge reizigers is het even rennen en dit betekent ook dat de stoptrein écht op tijd moet rijden wil de reiziger geen vertraging oplopen.

,,Ik ga nooit met de trein. Maar het is jammer dat ik deze trein nu net mis, op één minuut,'' vertelt een mevrouw die het net niet kon redden om vanuit de stoptrein een sprint te trekken naar de Valleilijn. Een andere mevrouw die de trein net mistte, vindt het jammer dat ze nu een half uur in de kou moet zitten. ,, Maar het is helaas niet anders.''

De veranderingen bij de NS zijn dus niet dramatisch en de reizigers merken er weinig van. De gewijzigde tijden van de Valleilijn, onder meer onderdeel van transportbedrijven Connexxion en Veolia, hebben voor sommige reizigers vanuit de richting Arnhem wel nadelen. Volgend jaar komt er weer een nieuwe dienstregeling. Hopelijk valt er voor de reizigers dan wel wat meer voordeel uit te halen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie