Dreiging boete van vier miljoen bij aanbesteding Het Nieuwe Landgoed (update)

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De Europese Commissie (EC) kan Ede eventueel een boete opleggen van minimaal vier miljoen euro voor het niet Europees aanbesteden van Het Nieuwe Landgoed. De boete kan zelfs oplopen tot zevenenvijftig miljoen euro. De fracties van D66 en GroenLinks/PE zijn verontrust over de mogelijke ontwikkelingen die dit nieuwsblad reeds schetste. Zij willen dat het Edese gemeentebestuur de gemeenteraad de feitelijke informatie geeft.

door Jan de Boer

De twee partijen zeggen vele signalen uit de Edese samenleving te krijgen op artikelen van dit nieuwsblad over Het Nieuwe Landgoed. ,,Het lijkt ons van groot belang dat rondom de ontwikkeling van Het Nieuwe Landgoed geen maatschappelijke onrust ontstaat, laat staan dat mogelijk het gemeentebestuur van Ede, college en gemeenteraad, door een verkeerde beeldvorming negatief in beeld zou komen.”

Ede vindt dat een Europese aanbesteding voor Het Nieuwe Landgoed niet nodig is. De EC heeft kortgeleden een aanvullende ingebrekestelling gezonden naar de Nederlandse autoriteiten wegens schending van de Europese aanbestedingsregels door de gemeente Ede. Waar de EC de behandeling van de zaak bij andere Nederlandse gemeenten seponeerde, lijkt men wel door te gaan met het niet toepassen van de Europese aanbestedingsregels voor Het Nieuwe Landgoed.

Het verweer van de gemeente Ede door een verdedigingsbrief van prof. Hebly en met behulp van de rijksoverheid hebben naar het lijkt in Brussel geen indruk gemaakt. Met de beantwoording daarvan lijkt de EC overigens niet tevreden te zijn. Ede, of de Staat der Nederlanden, moet de EC binnen twee maanden na 23 november 2009 antwoord geven op nieuwe vragen vanuit Brussel.

Als dit advies niet door de lidstaat (lees Nederland) binnen de vastgestelde termijn bij de EC komt, kan de EC de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie. Hoe het dan verder gaat is vastgelegd in het zogenoemde instrumentarium van de Europese Gemeenschap.

Als Nederland of Ede doorgaat met het bouwen van Het Nieuwe Landgoed - ondanks een arrest van het Hof van Justitie - kunnen er fikse boetes en dwangsommen opgelegd worden. Voor Nederland kan de door de EC gevraagde dwangsom variëren van 4710 euro tot 282.600 euro per dag. De minimumboete bedraagt voor Nederland 3.925.000 euro en kan worden verhoogd naar gelang de ernst en de duur van de inbreuk.

De duur van de inbreuk wordt gemeten over de termijn die verstrijkt tussen het eerste arrest en de dag waarop de inbreuk wordt opgeheven. Als Nederland de niet-nakoming vijf jaar na het eerste veroordelende arrest opheft, kan een boete variëren van 5.730.500 euro voor een niet ernstige inbreuk tot 28.652.500 voor een zeer ernstige inbreuk.

Doet Nederland er tien jaar over om de inbreuk op te heffen, varieert de boete van 11.461.000 euro voor een niet ernstige inbreuk tot 57.305.000 voor een zeer ernstige inbreuk. Minimaal bedraagt de boete één dag dwangsom 4.710 euro plus de minimumboete van 3.925.000 miljoen, in totaal 3.929.710 miljoen euro. Niet iets om blij van te worden.

Het Carré vordert met rasse schreden. De ontwikkelingen rond het nieuwbouwdeel over de N224 baart sommige politici zorgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie